«Ημέρα της Μπίρας» ήταν χθες στη Γερμανία, ωστόσο τα μηνύματα για τους Γερμανούς ζυθοποιούς είναι αποθαρρυντικά, αφού η κατανάλωση μπίρας ολοένα και υποχωρεί.

Τα στοιχεία, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, μοιάζουν εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακά. Το 2012 οι περίπου 1.340 ζυθοποιίες της Γερμανίας πούλησαν σχεδόν 96,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπίρας, με τον συνολικό τους τζίρο να κυμαίνεται στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο οι Γερμανοί κατανάλωσαν 107 λίτρα μπίρας έκαστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγκριση, όμως, με τις περασμένες δεκαετίες καταδεικνύει την τεράστια μείωση. Το 1976 η μέση κατανάλωση ανερχόταν ακόμη στα 151 λίτρα ετησίως. Κάθε χρόνο μειώνεται κατά 1 έως 2%. Οι Γερμανοί πίνουν ολοένα και λιγότερη μπίρα και πολλές από τις εκατοντάδες ζυθοποιίες της χώρας αναμένεται να βάλουν λουκέτο τα επόμενα χρόνια. Σε δεινή θέση βρίσκονται όχι μόνον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και οι πέντε μεγάλες βιομηχανίες-ζυθοποιίες της Γερμανίας, οι οποίες κατέχουν περίπου το 70% της αγοράς. Εν τω μεταξύ, η μάχη των τιμών στο λιανικό εμπόριο έχει οδηγήσει σε απανωτές προσφορές.

Αυτή η «απαξίωση» μέσω των προσφορών είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μειωμένης κατανάλωσης, εκτιμά ο ζυθοποιός Χούγκο Φίγκε. «Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι πίνουν λιγότερη μπίρα και το θέμα της χαμηλής τιμής είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας, διότι η μπίρα δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για τους καταναλωτές. Όταν είναι συνεχώς σε προσφορά, δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικό ως ποτό» λέει.

«Ό,τι δεν κοστίζει δεν αξίζει» υποστηρίζουν πολλοί. Αυτός, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη τους στο αγαπημένο τους ποτό. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων και -κυρίως- οι διατροφικές τους συνήθειες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η δημογραφική εξέλιξη και η γήρανση του πληθυσμού. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από χίλια είδη μπίρας και η ζυθοποιία συνιστά μια από τις παλαιότερες παραδόσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται με την κήρυξη της 23ης Απριλίου ως «Ημέρας της Γερμανικής Μπίρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την επέτειο της έκδοσης του βασιλικού διατάγματος του 1516 στη Βαυαρία, με το οποίο οριζόταν επακριβώς ο τρόπος ζυθοποιίας και τα συστατικά της μπίρας. Έμεινε στην ιστορία ως η «Επιταγή καθαρότητας του ζύθου» (Deutsches Reinheitsgebot) και θεωρείται ο πρώτος γερμανικός νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης