Να μετατρέψουν την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα από μουσείο σε τζαμί προτίθενται οι τουρκικές αρχές. Ο ναός κατασκευάστηκε από τον Εμμανουήλ Κομνηνό τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας.

‘Εχει ιστορία 750 χρόνων με εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα. Χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας, αλλά σε κοντινή τους απόσταση, ο ναός της Αγίας Σοφίας -σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα- αποτελεί το κέντρο ενός ευρύτερου οχυρωμένου οικοδομικού συγκροτήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα μετατροπής του ναού- που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο- σε μουσουλμανικό τέμενος o μούφτης της Τραπεζούντας Veysel Çakı δήλωσε: «Συνεχίζονται οι εργασίες για τη λειτουργία του ναού ως τζαμιού. Τις ώρες της προσευχής θα σκεπάζονται οι αγιογραφίες, διότι στην ισλαμιστική πίστη απαγορεύονται οι προσωπογραφίες».

Τo ζήτημα που έχει ανακύψει για τις εκκλησιαστικές αρχές της περιοχής είναι κατά πόσον είναι σωστό σε έναν χώρο με προσωπογραφίες να γίνεται προσευχή ισλαμιστών. Όσο για τη μετατροπή ενός ιστορικού ναού με παράδοση σε τζαμί, το θέμα θεωρείται… λήξαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης