Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά τις εικόνες από τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Μόρσι, όπως τις μεταδίδει το Al Jazeera.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής στο Κάιρο, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να σταματήσουν διαδηλωτές που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, και συνέρρεαν προς την πλατεία Ταχρίρ για τον εορτασμό της 40ής επετείου του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (1973) με το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στις σημερινές διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 51 άτομα, σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ σε 268.

Νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για 44 νεκρούς και 423 συλληφθέντες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, κατηγόρησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για καταστροφή της επετείου μέσω της εξέγερσης των μαζών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 30 ή 33 διαδηλωτές, οι Αρχές έχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν προχωρήσει σε 408 συλλήψεις.

Αστυνομικός των ΜΑΤ ρίχνει δακρυγόνα σε διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Μόρσι και σε διαδηλωτές – πολεμιών του ανατραπέντος προέδρου, οι οποίοι συγκρούονται μεταξύ τους, στην πλατεία Ραμσίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικός των ΜΑΤ υποστηριζόμενος και περιβαλλόμενος από πολεμίους του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, βάλει με δακρυγόνα κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής μέσα από την κάμερα του Reuters

Οι επίσημοι εορτασμοί

Πάντως, παρά τις βίαιες συγκρούσεις που συνεχίστηκαν μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής, στις 21.00 το βράδυ, η κυβέρνηση ξεκίνησε στην πλατεία Ταχρίρ τους επίσημους εορτασμούς για την 40ή επέτειο από τον τέταρτο Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο. Παρόντες στους εορτασμούς είναι ο μεταβατικός πρόεδρος Adly Mansour, ο υπουργός Άμυνας Abdel Fattah Al Sisi, ο πρωθυπουργός Hazem Al Beblawy, ο πρώην υπουργός Άμυνας Mohamed Tantawi και άλλοι.

Οι επίσημοι στους εορτασμούς της 40ής επετείου από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Οι επίσημοι εορτασμοί της 40ής επετείου από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ στην πλατεία Ταχρίρ

Την ίδια ώρα, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει έναν διαδηλωτή, ονόματι Sahib, να μεταφέρεται νεκρός από άλλους διαδηλωτές. Το κεφάλι του αιμορραγεί ακατάπαυστα, ενώ σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο που είναι στα αραβικά, έχει δεχθεί πυροβολισμό.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Από τη συντακτική ομάδα του zougla,gr κρίθηκε απαραίτητο να αναρτηθεί το βίντεο με μωσαϊκό

Εν τω μεταξύ, νέο βίντεο που δείχνει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά τον διαδηλωτών αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, γεγονός που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών για εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών.

Το βίντεο – ντοκουμέντο που μεταδόθηκε από το Δίκτυο Rassd News 

Το Reuters για τον πρώτο νεκρό – μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η αντίφαση της ημέρας

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Κυριακή στην Αίγυπτο συνοψίζεται σε δύο φωτογραφίες:


Από τη μία πλευρά, ο κόσμος περιμένει να γιορτάσει την επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ και από την άλλη, διαδηλωτές αρπάζουν την ευκαιρία να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο «πραξικόπημα» όπως χαρακτηρίζουν την επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα.



«Tα πάνω – κάτω έχουν έρθει» για τον Αιγύπτιο διαδηλωτή που επιλέγει να πάρει αυτή τη στάση στο φλεγόμενο Κάιρο. Η φωτογραφία του έχει κάνει τον γύρο των social media

Η άλλη πλευρά της 40ής επετείου από τον τέταρτο Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο. Υποστηρικτές του καθεστώτος γιορτάζουν.

Κάιρο – ώρα 18.00


Κάιρο – ώρα 18.00

Φρικιαστικές εικόνες

Οι διαδηλωτές δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες

Κάιρο – ώρα 18.00

Πρωινή διαμαρτυρία στο Κάιρο

Κάιρο – ώρα 18.00

Η πρωινή πορεία όπως μεταδόθηκε από το Al Jazeera

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης