Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, προσέρχεται σήμερα στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Ο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς.
 Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά δεν θέλω να κυβερνήσω πάση θυσία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος Λέτα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ακόμη ότι θα αναφερθεί στο έργο της κυβέρνησής του τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε, όπως ελπίζει, μετά από μια θετική ψηφοφορία να μπορέσει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου και να δρέψει η χώρα τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα για το 2014.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι αντιμέτωπος με εσωκομματικό «αντάρτικο», καθώς έως και 40 βουλευτές του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης Λέτα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόμμα μας σαν σύνολο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα», δήλωσε ο Αλφάνο.

Εάν τελικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας καταφέρει να έχει τη στήριξη ικανού αριθμού βουλευτών του PDL, τότε η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την επόμενη ημέρα -όπως αναμένεται να γίνει σε περίπτωση που ο Λέτα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα είναι αρκετά ισχυρή για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μία διάσπαση της κεντροδεξιάς βρίσκεται προ των πυλών. Παρά το «αντάρτικο», ο Καβαλιέρε επιμένει ότι οι βουλευτές του PdL θα πρέπει να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση.

Φήμες θέλουν τους βουλευτές που θα εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι να φτιάχνουν νέο κόμμα με την ονομασία «Νέα Ιταλία», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος (σ.σ: το οποίο μετονομάστηκε ξανά σε Forza Italia) θα κληθεί να αναλάβει η Μαρίνα Μπερλουσκόνι.

Αντίθετο στην πολιτική κρίση εμφανίζεται και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε: «Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε την κρίση με τρόπο απαιτητικό, αλλά χάνει».

«Εάν αύριο ένα τμήμα της κεντροδεξιάς δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό θα είναι ένα γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας, θετικό πρώτα απ’ όλα για όλη τη χώρα. Θα πρόκειται για το τέλος μιας 20ετίας και φυσικά μίας εποχής», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε την κυβερνητική κρίση ως «αντίποινα» για την επικείμενη αποπομπή του από την Γερουσία. Ενώ έχει ανοίξει μέτωπο και με τον πρόεδρο της Ιταλίας, καθώς ακούστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία να τον κατηγορεί για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που οδήγησε σε καταδίκη του.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης