Ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες κάλεσε τους πολίτες της χώρας να φορέσουν κίτρινες κορδέλες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αξιωματικό της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Έστον Κόχβερ που καταδικάστηκε σε κάθειρξη από ρωσικό δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο κ. Κόχβερ καταδικάστηκε από περιφερειακό δικαστήριο στην πόλη Πσκοφ, στην βορειοδυτική Ρωσία, σε κάθειρξη 15 ετών. Ο κ. Κόχβερ κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία, λαθρεμπόριο, κατοχή όπλων, όπως και παραβίαση των συνόρων. Επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 1.300 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγαπητοί μου φίλοι! Αύριο – στην επέτειο της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Εσθονίας – υποστηρίζουμε τον Έστον Κόχβερ και την οικογένειά του φορώντας μια κίτρινη κορδέλα», γράφει ο κ. Ίλβες στην σελίδα του στο Facebook.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η κράτηση του κ. Κόχβερ από τη Ρωσία είναι παράνομη και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με την Εσθονία, ο κ. Κόχβερ απήχθη από αγνώστους κοντά σε μεθοριακό φυλάκιο στην Εσθονία και μεταφέρθηκε στην Ρωσία υπό την απειλή όπλου στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με την Εσθονική Υπηρεσία Ασφαλείας, ο κ. Κόχβερ εκτελούσε τα καθήκοντά του για την πρόληψη του λαθρεμπορίου μέσω των συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ο κ. Κόχβερ συνελήφθη στην περιοχή Πσκοφ της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Εσθονία έχοντας κρυμμένες συσκευές ηχογράφησης, ένα πιστόλι και 5.000 ευρώ σε ρευστό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης