Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί στις 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αμάν της Ιορδανίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια περίοδο που εντείνεται η βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Ο Αμπάς έγινε δεκτός νωρίς σήμερα το μεσημέρι από τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, η χώρα του οποίου είναι ο θεματοφύλακας της πλατείας των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ιορδανός μονάρχης θα έχει επαφές αργότερα και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθούν η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για τους μουσουλμάνους, θεωρείται όμως ιερός χώρος και από τους Εβραίους που την αποκαλούν Όρος του Ναού. Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί φοβούνται ότι το Ισραήλ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, θα επιχειρήσει να τροποποιήσει το status quo της περιοχής, που απαγορεύει στους Εβραίους να προσεύχονται στην πλατεία.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα Νσουρ, η κυβέρνηση του οποίου ανακάλεσε πρόσφατα τον πρέσβη της στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι τα επεισόδια γύρω από την πλατεία των Τεμενών συνιστούν μια «μαχαιριά» στην ειρήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης