«Ικανοποίηση» και «συγκρατημένη αισιοδοξία» χαρακτηρίζει την τουρκική διπλωματία ενόψει της αυριανής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, που θα συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συνάντηση, η δεύτερη του είδους που συγκαλείται μετά από ενάμιση περίπου χρόνο και με αρκετές δυσκολίες στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να μειώσει την ένταση που συσσωρεύτηκε γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και όπως ελπίζει η τουρκική διπλωματία, θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία δεν συμμετέχει στη συνάντηση, αλλά την φιλοξενεί και τη διευκολύνει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο συναντήσεως, αλλά δεν μεταφέρει κάποιο «μήνυμα» από την μία προς την άλλη πλευρά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και την Κυριακή, αν χρειαστεί, αν και η καταρχήν οργάνωση προβλέπει την ολοκλήρωση της συνάντησης αύριο Σάββατο.

Οι εκπρόσωποι Ηνωμένων Πολιτειών της Ρωσίας της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. βαρόνη Άστον, βρίσκονται ήδη στην Κωνσταντινούπολη όπου απόψε το βράδυ θα παραστούν σε γεύμα που παραθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπίας θα είναι ο Σαΐντ Τζαλιλί, Γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει και τον τίτλο του «προσωπικού απεσταλμένου» του ανώτατου ηγέτη Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτες στην Κωνσταντινούπολη πιστεύουν ότι η μικρή αυτή αλλαγή μπορεί να προαναγγέλλει διάθεση μεγαλύτερων ανοιγμάτων και μια διάθεση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα εσωτερικές αντιθέσεις που συχνά χαρακτηρίζουν την ιρανική πλευρά.

Την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται και τουρκικές πηγές, που εξηγούν με ανάλογο τρόπο την αντίθεση που εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Τεχεράνη για την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως τόπου συνάντησης της ομάδας P+1 . Οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Αμύνης του Ιράν και συναντήθηκαν με θέσεις που ανέπτυξε η Τουρκία στην κρίση στη Συρία.

ο κ. Τζαλιλί ήταν επικεφαλής της Iρανικής αντιπροσωπείας Οκτώβριο του 2009 στη Γενεύη όταν συμφωνήθηκε η εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του ουρανίου του Ιράν, έναντι της εισαγωγής των πυρηνικών καυσίμων που χρειάζεται το Ιράν .Η συμφωνία αυτή στηρίχθηκε από τον πρόεδρο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, αλλά απορρίφθηκε από τον αγιοταλάχ Χαμενεί.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες, σχολίασαν ότι πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις δηλώσεις που έχουν σημασία, από τις δηλώσεις που γίνονται προφανώς για άλλους εσωτερικούς λόγους.

Η σύγκλιση της αυριανής διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη είναι καθ’εαυτή «σημαντική επιτυχία» λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι η οποιασδήποτε μορφής απόφαση για συνέχιση των επαφών θα ενισχύσει αυτή την επιτυχία. Οποιαδήποτε ένδειξη «ευέλικτης», και «εποικοδομητικής», στάσης θα τονίσει την επιτυχία του εγχειρήματος, λένε στην Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης