Του Κώστα Μπετινάκη

Στη Δρέσδη συνεδριάζει από σήμερα η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η Deutsche Welle, για να δικαιολογήσει την παρουσία τριών πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών της Γερμανίας στη σύνοδο των ισχυρών, αποδίδει σε «θεωρίες συνωμοσίας» όσα συμβαίνουν στις καλυμμένες από πέπλο μυστηρίου και με απόλυτη μυστικότητα συναντήσεις των ισχυρών από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας.

Ο κόσμος μπορεί να λέει πως στις συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, όπως για την επιλογή προσώπων σε σημαντικές θέσεις ή ακόμη και πού θα πρέπει να αρχίσει ένας πόλεμος, αλλά όλα αυτά είναι είτε απλές συμπτώσεις, είτε ανήκουν στις θεωρίες συνωμοσίας.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιοσημείωτο -αν και εντάσσεται στον «κύκλο της συνωμοσίας»- πως ο Μπιλ Κλίντον, είχε προσκληθεί να παραστεί στη σύνοδο του 1991, όταν ακόμη ήταν κυβερνήτης στο Άρκανσω, έναν χρόνο πριν εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Tony Blair, δεν ήταν παρά σκιώδης υπουργός, όταν πήρε την πρόσκληση των Μπίλντερμπεργκερς in 1993. (Είναι γνωστό πως δεν μπορείς να υποβάλεις αίτηση να παραστείς, αλλά εκείνοι αποφασίζουν ποιους θα προσκαλέσουν. Και επειδή όλα αυτά αποδίδονται σε «θεωρίες συνωμοσίας» θα πρέπει να διαθέτουν καταπληκτικούς κυνηγούς ταλέντων).

Στην εφετινή σύνοδο, δίπλα – δίπλα με τους προέδρους της Deutsche Bank, European Central Bank της (ΕΚΤ) αλλά και των προέδρων των πετρελαιο- γιγάντων Shell και BP – θα βρίσκονται σημαντικοί πολιτικοί όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λωράν Φαμπιους.

Συζητήσεις με τους ισχυρούς

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και απαγόρευση στις διαδηλώσεις σε μεγάλη απόσταση από το συνεδριακό κέντροΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν χρειάζεται να απολογηθεί γι’ αυτό. Ο ισχυρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι εφέτος ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν και ο συνάδελφός της από το υπουργείο Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Και οι τρεις δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην τετραήμερη συνάντηση, που άρχισε το πρωί στη Δρέσδη.
 
Αντίθετα δεν θα παραστούν -αν και προσκλήθηκαν – η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αφροδισιακό της ψυχής»

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει αυστηρούς κανόνες. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται σε απόλυτη μυστικότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα των συζητήσεων και το περιεχόμενο των ομιλιών.

Ένας εκ των προσκεκλημένων της Λέσχης, εφέτος είναι κι ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΑντίθετα διοργανωτές και προσκεκλημένοι επιχειρηματολογούν ότι είναι μια σπάνια ευκαιρία να γίνονται τόσο ανοιχτές συζητήσεις με παγκόσμιους παίκτες.

Αν και στις συναντήσεις συμμετέχουν ευκαιριακά και αυστηρά επιλεγμένοι δημοσιογράφοι, σε γενικές γραμμές όμως δεν επιτρέπεται η παρουσία σε εκπρόσωπους των ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους.
Συνήθως, όσα βγαίνουν προς τα έξω για αυτές τις συναντήσεις είναι συνήθως κοινότοπα και ανούσια: «Αναλύσεις και έριδες με διάρκεια 90 λεπτών, σε μερικές δε περιπτώσεις το φαγητό και το κρασί πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι».

Κι όμως στις διασκέψεις της Λέσχης έχει αφεθεί να διαρρεύσει ότι «ασχολούνται αποκλειστικά με τη διάσωση του κόσμου».

Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στη Γερμανία Τζορτζ Μάκγκι θυμάται ότι «οι Συνθήκες της Ρώμης εγράφησαν ως επί το πλείστον σε διασκέψεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ».

Ο Ετιέν Νταβινιόν, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, υποστηρίζει ότι «ακόμη και η δημιουργία του ευρώ εκεί αποφασίσθηκε».

Όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν όσους ασχοληθούν λίγο περισσότερο με τις συσκέψεις των «εκλεκτών της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ» ότι δίνουν τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας. Λες και δεν είναι φυσικό αυτό, μια και τόσο πέπλο μυστηρίου θέλουν να καλύπτει τις συσκέψεις της ελίτ που αποκαλούνται τους Μπιλντερμπέργκερς.

Ο κοινωνιολόγος των ΜΜΕ Ρούντολφ Στούμπεργκερ αποδίδει τάσεις νεοφεουδαρχισμού σε αυτήν την ελίτ.

Ο ολλανδός πολιτικός επιστήμων Κις βαν ντερ Πιγλ πάλι υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα που εκπροσωπούνται εκεί έχουν ελάχιστα να κάνουν με τη δημοκρατία. «Διάγει την εβδομηκοστή δεκαετία και η δύναμη έλξης της Λέσχης παραμένει ισχυρή».

Ο βρετανός ηθοποιός Γιαν Ρίτσαρτσον έγραψε το 2011 ότι οι σχέσεις αδελφότητας που αναπτύσσονται εκεί με τους ισχυρούς αυτού του κόσμου έχουν την επενέργεια «ενός αφροδισιακού της ψυχής».

Ποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς

Για παράδειγμα πρόεδρος της διάσκεψης είναι ο Henri de Castries.

Όταν δεν τον βρίσκεις στην κατοικία του στο περίφημο Boulevard Saint-Germain, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι, ο Henri de Castries, σύμφωνα με την Libération, θα αναπαύεται στο κάστρο του στην αγροτική Anjou.

Η Libération περιγράφει τον 61-χρονο-πέμπτο κόμη του Castries ως μέλος οικογένειας, που οι πρόγονοί τους πολέμησαν στις σταυροφορίες του 11ου και 13ου αιώνα. Συνεχίζοντας τη στρατιωτική οικογενειακή παράδοση, ο πατέρας του, κόμης François de La Croix de Castries είχε υπηρετήσει ως απλός στρατιώτης στον πόλεμο της Κορέας αλλά και στο αποικιοκρατικό θέατρο της Γαλλίας, στην Ινδοκίνα και την Αλγερία.

Ο σημερινός πρόεδρος της διάσκεψης της Λέσχης Bilderberg είναι απόφοιτος τουe École Nationale d’Administration, (ENA) την αποκαλούμενη «Μεγάλη Σχολή» ( ‘Grande École’) από την οποία συνήθως αποφοιτούν οι κυρίαρχοι στην γαλλική πολιτική σκηνή, όπως οι πρόεδροι Jacques Chirac, Francois Hollande και Alain Juppé – (ο οποίος είχε παραστεί στην περισυνή διάσκεψη της Λέσχης Bilderberg).
Μετά την αποφοίτησή του από την «ENA», ο de Castries είχε διορισθεί με υπουργική απόφαση μέλος του «γαλλικού Θησαυροφυλακίου», στα 1984, και παρίστατο σε όλες τις συσκέψεις για τις μεγάλες αποφάσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η διακυβέρνηση του προέδρου Chirac.

Κατόπιν εντάχθηκε στο ΔΣ της AXA στα 1989 από το Μάιο του 2000 έγινε πρόεδρος της μεγάλης αυτής παγκόσμιας ασφαλιστικής εταιρίας με έδρα το Παρίσι, που θεωρείται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 552 δισεκατομμύρια ευρώ.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης