Οι δύο απόρρητες ενημερώσεις που έγιναν χθες σχετικά με πληροφοριοδότη του FBI που είχε επικοινωνήσει με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ μπορεί να επιταχύνουν τις εξελίξεις για την πολλαπλά αναμενόμενη κατάθεση του Αμερικανού προέδρου στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, σχολιάζει το «Politico», επικαλούμενο δήλωση του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

«Θέλουμε να μάθουμε πώς πήγε η σημερινή συνάντηση, αλλά και τι πληροφορηθήκαμε από αυτήν. Εάν μάθουμε αρκετά πράγματα από αυτήν, τότε επιταχύνεται σημαντικά η όλη διαδικασία» δήλωσε χθες ο Τζιουλιάνι, μιλώντας τηλεφωνικά στο «Politico».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο ενημερώσεις συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι και ο Έμετ Φλουντ που εκπροσωπεί τον πρόεδρο Τραμπ στην έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ, διερευνώντας εάν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι δύο άνδρες αποχώρησαν λίγα λεπτά από την έναρξη των ενημερώσεων, πριν αρχίσει η συζήτηση ευαίσθητων ζητημάτων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αλλά και παρευρισκόμενους στις συναντήσεις.

Τόσο η συμμετοχή τους όσο και οι δηλώσεις του Τζιουλιάνι είναι πιθανό να εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τους Δημοκρατικούς, που χαρακτήρισαν από την αρχή τις συναντήσεις αυτές ως μια προσπάθεια κομματικού χαρακτήρα από τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να υποβαθμιστεί η έρευνα του Μιούλερ αναφορικά με τον πρόεδρο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από τη Βιρτζίνια, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν είχε «δει ποτέ μία συνάντηση της Συμμορίας των Οκτώ στην οποία να υπήρχε και παρουσία του Λευκού Οίκου», κάνοντας αναφορά σε μία δικομματική ομάδα από υψηλόβαθμους γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώνονται συνήθως από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Υποθέτω ότι θα είναι πολύ προσεχτικοί και δεν θα λάβουμε πληροφορίες τις οποίες δεν πρέπει να γνωρίζουμε. Δεν θέλω την ταυτότητα του πληροφοριοδότη. Δεν θέλω απόρρητες πληροφορίες. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι ‘ποια ήταν η βάση για να το κάνουν αυτό;’ Πολύ πιο σημαντικό είναι για μένα, ‘τι έμαθε ο πληροφοριοδότης’;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιουλιάνι για τις προσδοκίες πληροφόρησης της νομικής ομάδας του προέδρου Τραμπ, από τις δύο συναντήσεις.

Ωστόσο, η ταυτότητα του πληροφοριοδότη είναι ήδη γνωστή, καθώς διέρρευσε στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Μετά τις συναντήσεις, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησαν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν επιθετικά, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς συνέβη αυτό. «Σας ζητώ να διερευνήσετε την υπόθεση αυτή, για πιθανές παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας (Intelligence Identities Protection Act)» δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζέρολντ Νάντλερ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, σε επιστολή του που εστάλη χθες, προς τις ηγεσίες του FBI, αλλά και του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Θέλω ιδιαίτερα να κατανοήσω πώς αυτή η διαρροή μπορεί να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.

Οι συναντήσεις ήταν αποτέλεσμα μιας αντιπαράθεσης μεταξύ της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ και Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις τελευταίες εβδομάδες ζητήσει την αποδέσμευση απόρρητων εγγράφων σχετικά με λεπτομέρειες για το πλαίσιο της αποστολής που είχε ο πληροφοριοδότης. Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, ο πληροφοριοδότης συναντήθηκε με τουλάχιστον δύο μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που ενδεχομένως γνώριζαν, σχετικά με τις δραστηριότητες εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τον πληροφοριοδότη ότι λειτούργησε ως κατάσκοπος, που στρατολογήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό από το FBI, στοχεύοντας στην υπονόμευση της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι το αίτημά τους για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό αυτό, είναι νόμιμο κι εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων εποπτείας που έχουν, καθώς διερευνούν το ενδεχόμενο προκατειλημμένης δράσης από το FBI.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι ειδικοί σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας υποστηρίζουν ότι η αξιοποίηση πληροφοριοδοτών είναι ζήτημα ρουτίνας στη διεξαγωγή αποστολών αντικατασκοπείας, όπως αυτή της έρευνας για τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να καταστρέψουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τίποτα από όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα δεν έχει αλλάξει την άποψή μας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον οποιοδήποτε ισχυρισμό ότι το FBI ή άλλη υπηρεσία πληροφοριών έβαλε ‘κατάσκοπο’ στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ» δήλωσε ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, που είναι ηγετικό στέλεχος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις συναντήσεις και για λογαριασμό των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε αυτές.

Ο Σιφ ήταν ο μόνος Δημοκρατικός που συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αρχικά, η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί με τη συμμετοχή μόνο Ρεπουμπλικάνων, παραβιάζοντας την παράδοση που ακολουθείται στο Κογκρέσο για τη συμμετοχή της Ομάδας των Οκτώ στις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν οι ηγεσίες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όπως και οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στις επιτροπές που έχει το κάθε νομοθετικό σώμα για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι Δημοκρατικοί κατόρθωσαν να επιβάλουν τη συμμετοχή τους στην πρώτη συνάντηση του Λευκού Οίκου που προγραμματίζονταν να διεξαχθεί μόνο με τη συμμετοχή Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στη δεύτερη δικομματική συνάντηση που ακολούθησε και πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο.

Οι συμμετέχοντες στις δύο συναντήσεις ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του FBI Κρις Ρέι, τον Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που επιβλέπει την έρευνα του Μιούλερ. Παράλληλα, στις συναντήσεις συμμετείχαν και στελέχη τόσο του FBI όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στις δύο συναντήσεις, ο Κέλι κι ο Φλουντ έκαναν εναρκτήριες ομιλίες προκειμένου «να εκφράσουν την επιθυμία του προέδρου για όσο το δυνατό μια πιο ανοιχτή διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Παράλληλα, μετέφεραν την κατανόηση του προέδρου για την ανάγκη προστασίας των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και τη σημασία που έχει η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών κυβερνητικών υπηρεσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο Τζιουλιάνι είχε 30λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε σχετικά με το τι θα έπρεπε να περιμένει από τις δύο χθεσινές συναντήσεις, αλλά και «για τις εξελίξεις» στην έρευνα για τη Ρωσία. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο (Palace Hotel) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο προεκλογικής εκδήλωσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Η διάθεσή του ήταν εξαιρετική. Ο ίδιος αισθάνεται ότι περάσαμε στην επίθεση τώρα» σχολίασε ο Τζιουλιάνι.

Ωστόσο, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου εξέρχονταν από τις δύο συναντήσεις, δεν στάθηκε δυνατό να ξεκαθαριστεί το περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχαν. «Όπως πάντα, δεν μπορώ και δεν θα σχολιάσω μία απόρρητη συνάντηση. Επιθυμώ να δω τη γρήγορη ολοκλήρωση του εποπτικού έργου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (της Βουλής των Αντιπροσώπων) στον τομέα αυτό, καθώς έχουν τη συνεργασία που απαιτείται (από τις υπηρεσίες πληροφοριών) προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους, με ταυτόχρονη προστασία της μεθοδολογίας και των πηγών» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο οποίος έλαβε τελικά μέρος στην πρώτη συνάντηση, στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης