Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύρια συνιστώσα του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, πρότεινε ένα σχέδιο μετάβασης για τη Συρία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στις «απελευθερωμένες» περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφό του που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Συμβούλιο ζητεί από τον Συνασπισμό «να δημιουργήσει μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις ότι θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση αυτή, όπως διευκρινίζει το Συμβούλιο, θα ασκεί τα καθήκοντά της «στις απελευθερωμένες ζώνες», δηλαδή στις περιοχές τον έλεγχο των οποίων έχουν οι Σύροι εξεγερμένοι, κυρίως στην Ανατολική και τη Βόρεια Συρία.

Η κυβέρνηση, που θα έχει «όλες τις εκτελεστικές εξουσίες», θα πρέπει να αποτελείται από «πατριώτες και επαναστάτες που θα φροντίσουν να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι της επανάστασης βάσει των απαιτήσεων του Συνασπισμού».

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, μια συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης «και των αξιωματικών του κυβερνητικού στρατού που δεν έχουν συριακό αίμα στα χέρια τους, ώστε να οργανώσουν μια εκεχειρία, την επιστροφή του στρατού στα στρατόπεδα και την ενσωμάτωση των επαναστατών στις τάξεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο προβλέπει «την περιθωριοποίηση του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ και των αξιωματούχων του καθεστώτος τους», την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του Κοινοβουλίου και των υπηρεσιών ασφαλείας, «με εξαίρεση την αστυνομία», καθώς και την παραίτηση των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και τη διάλυση της «4ης μεραρχίας του στρατού και της Δημοκρατικής Φρουράς».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης