Οργή, αποτροπιασμό, αποστροφή και φρίκη είναι τα αισθήματα που προκαλούν τα εγκλήματα κατά άμαχων πολιτών στη Συρία, μία χώρα η οποία δοκιμάζεται εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, όταν η αυτοπυρπόληση ενός ανθρώπου στις 26 Ιανουαρίου 2011, του Χασάν Αλί Ακλέχ, έδωσε το έναυσμα για λαϊκή εξέγερση ενάντια στo καθεστώς του Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτίες των διαδηλώσεων που αποτελούν μέρος της «Αραβικής Άνοιξης», του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος που έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτέλεσαν η έλλειψη -κατά βάση- αποτελεσματικού συντάγματος και η κυβερνητική διαφθορά. Παρά το γεγονός ότι οι αξιώσεις τους, για την πλειονότητα των «υγιών» δημοκρατικά χωρών, ήταν και είναι-αν μη τι άλλο- εύλογες, η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει λάβει διαστάσεις, με τους αντικαθεστωτικούς να δίνουν μάχες σώμα με σώμα έναντι των υποστηρικτών του καθεστώτος Άσαντ.

Από την άλλη, ο διεθνής παράγοντας, ως έξωθεν παρατηρητής, στην πλειονότητά του καταδικάζει τα εγκλήματα κατά ζωής που διαπράττονται σε καθημερινή πλέον βάση τόσο στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό όσο και στην περιφέρεια.

Ο πιο αιματηρός μήνας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ήταν ο Ιούλιος, καθώς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 4.000. Από τη πρώτη μέρα της εξέγερσης, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδιάψευστος μάρτυρας των αποτρόπαιων εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στην δοκιμαζόμενη από την κρίση Συρία είναι ο φωτογραφικός φακός.

Παρακάτω παρατίθενται video-ντοκουμέντα που απαθανατίζουν τη φρίκη του πολέμου.

Τα εν λόγω video απεστάλησαν μέσω mail στη zougla.gr από το Syrian Network for Human Rights (Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και παρουσιάζουν εικόνες αποτροπιασμού, αποτυπώνοντας με τον πλέον πρόδηλο τρόπο την φρίκη του πολέμου.

Διαμελισμένα πτώματα, παιδιά νεκρά μέσα σε λίμνες αίματος, βομβαρδισμοί και συντρίμμια, εικόνες ερήμωσης που μαρτυρούν ότι ο εφιάλτης της μάχης για επιβίωση στη Συρία είναι ατέρμονος.

Προσοχή: Τα παρακάτω video περιέχουν σοκαριστικές εικόνες

Ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ σκότωσαν χιλιάδες αμάχους στο προάστιο Harasta. Ένα ανήλικο παιδί έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα την ώρα που έκανε ποδήλατο:

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επιδρομή σε σπίτι αμάχων, σκοτώνοντας τέσσερις εξ’ αυτών:

Άλλοι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων σε σπίτια. Ένας από αυτούς είναι ο Ahmad Allahham στη Δαμασκό.

«Τυφλοί» βομβαρδισμοί στο προάστιο Azzabadani

Οι βομβαρδισμοί σε γειτονιές της Homs συνεχίζονται εδώ και 50 ημέρες παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους:

To video απεικονίζει Σύρους να ανασύρουν από τα χαλάσματα σκοτωμένους αμάχους, συγγενείς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα, στο Assukkari.

Συνεχίζεται το μακελειό στο Χαλέπι

Ο στρατός της Συρίας βομβάρδισε σήμερα το πρωί τη συνοικία Σαλαχεντίν, βασικό προπύργιο των εξεγερμένων στο Χαλέπι, την ώρα που συγκρούσεις σημειώνονταν σε πολλές άλλες συνοικίες της πόλης μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πυροβολικό είχε βάλει σήμερα το πρωί στο στόχαστρό του την Σαλαχεντίν, την οποία έχει περικυκλώσει ο στρατός, σύμφωνα με την οργάνωση.

Οι εξεγερμένοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το μισό Χαλέπι. Στην ίδια πόλη, συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών μαίνονται στις συνοικίες Χαμντανίγε, Σουκάρι, αλ Ανσάρι και Τζαμίγιατ αλ Ζάχρα, στο δυτικό Χαλέπι, όπου δύο εξεγερμένοι έχασαν τη ζωή τους, σημειώνει το Παρατηρητήριο. Πιο δυτικά, στην επαρχία της Λαττάκειας, πέντε μέλη της διοίκησης των εξεγερμένων τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό μιας πολυκατοικίας στη συνοικία Τζάμπαλ αλ Άκραντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χθες Σάββατο η συνοικία Σαλαχεντίν ήταν στόχος των πιο σφοδρών βομβαρδισμών από την αρχή των συγκρούσεων στο Χαλέπι στις 20 Ιουλίου, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον 205 άνθρωποι, εκ των οποίων 115 πολίτες, 38 αντάρτες και 52 στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια χθες Σάββατο σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Στο μεταξύ η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τον τακτικό στρατό ότι βομβαρδίζει δημόσια κτίρια που είναι μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Χαλεπιού.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης