Ξέρουμε όλοι την έκφραση «τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου», αλλά λίγα χειροπιαστά παραδείγματα συναντάμε τα οποία επιβεβαιώνουν το ρητό. Ένα από αυτά είναι και η τέλεια street art του Ισπανού Francisco de Pajaro στο Λονδίνο.

O Francisco φέρνει τη ζωντάνια στο βρόμικο αστικό περιβάλλον, μεταμορφώνοντας σωρούς από σκουπίδια και πεταμένα αντικείμενα στην πιο ζωηρή και χρωματιστή τέχνη δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ειρωνεία είναι ότι τα σκουπίδια είναι το μόνο νόμιμο μέρος μιας πόλης στο οποίο επιτρέπεται να κάνεις street art. Θεσπίστηκε ένας νόμος το 2006 στη Βαρκελώνη σύμφωνα με τον οποίο το να βάφεις στον δρόμο ήταν παράνομο. Ξαφνικά εξαλείφθηκαν όλες οι ελευθερίες που είχαμε ως street artists» σημειώνει.

«Οι καλύτεροι καλλιτέχνες της πόλης σταδιακά την εγκατέλειψαν. Δεν μπορούσα πια να ζωγραφίζω στους τοίχους, ούτε πουθενά, αλλά η ανάγκη μου να εκφραστώ έξω στον δρόμο δεν υποχωρούσε με τίποτα, οπότε άρχισα να ζωγραφίζω σε σακούλες σκουπιδιών, σε παρατημένες καρέκλες, στρώματα.. Σιγά σιγά ανακάλυπτα έναν ολοκαίνουργιο κόσμο» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Από τότε, ο Francisco έχει δημιουργήσει μια σχέση λατρείας με τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα που βρίσκει πεταμένα στους δρόμους, δίνοντας ζωή σε περίεργα πλασματάκια που ξεπηδάνε μέσα από κάδους απορριμμάτων. Κι ενώ οι δημιουργίες του θα πεταχτούν από τους οδοκαθαριστές το επόμενο πρωί, χρησιμεύουν πάντα σαν μία εφήμερη υπενθύμιση του γεγονότος ότι τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καμβάς, αν υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα. Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε, ο Francisco de Pajaro γνωρίστηκε με τη βρόμικη πλευρά του Λονδίνου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: lifo.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης