Έξαλλος είναι ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, με την κίνηση δικαστηρίου της Κένυας να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, BBC. Επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρέσβη της Κένυας να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στις επόμενες 72 ώρες, δίνοντας παράλληλα εντολή στον Σουδανό πρέσβη να επιστρέψει πίσω στο Χαρτούμ.

Ο ισχυρός άνδρας του Σουδάν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICC). Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ναϊρόμπι εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου του Σουδάν.

«Ο Omar al-Bashir θα πρέπει να λογοδοτήσει στον γενικό εισαγγελέα του ICC και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξαναπατήσει το πόδι του στην Κένυα», τόνισε ο δικαστής, Nicolas Ombija.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος του Σουδάν είχε ταξιδέψει κανονικά στην Κένυα, παρά το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του από το ICC. Αν και η αφρικανική χώρα έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Χάγη για την έκδοση καταζητούμενων το 2002, όπως πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, έχει αρνηθεί να εφαρμόσει το περιεχόμενο της συμφωνίας όσον αφορά στον πρόεδρο του Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που περίπου 300.000 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2003 σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε.. Από την πλευρά του, το Χαρτούμ υποστηρίζει ότι 12.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια συγκρούσεων εκείνη τη χρονιά, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα και την Αντιπολίτευση για «υπερβολές που κρύβουν πολιτικά κίνητρα».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης