Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σρι Λάνκα ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την ατυχή απόφαση να δοθεί το όνομα «Μαχάσεν» στον φονικό κυκλώνα ο οποίος έπληξε στις 17 Μαΐου τη χώρα, καθώς και τη Μιανμάρ, το Μπανγκλαντές και την Βιρμανία, αφήνοντας πίσω μετά το πέρασμά του 18 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγους και σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο Μαχάσεν έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς βασιλιάδες της Σρι Λάνκα, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων αρδευτικών έργων που έκανε και τα οποία εξασφάλισαν ευημερία στην ασιατική χώρα. «Λυπούμαι πολύ και ζητώ συγγνώμη εάν προέκυψε οποιαδήποτε προσβολή στη μνήμη του βασιλιά Μαχάσεν ή στην ιστορία της χώρας μας, για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι», ανακοίνωσε η διευθυντής της υπηρεσίας, Σ.Η. Καριγιαουασάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάξα και πολλοί βουδιστές μοναχοί, γνωστοί για τις εθνικιστικές τους τάσεις, είχαν εμφανιστεί εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, τονίζοντας σε δηλώσεις τους ότι το όνομα αυτό δεν έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε ένα τόσο αρνητικό πλαίσιο. Επίσης ένας κρατικός φορέας που προβάλλει το έργο του αρχαίου βασιλιά, το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ιστορικών Αρδευτικών Εργων, απείλησε ακόμα με υποβολή μηνύσεων.

Οι μετεωρολόγοι πάντως διευκρίνισαν ότι το επίμαχο όνομα δεν προτάθηκε ξαφνικά. Περιλαμβανόταν, μαζί με άλλα 23, σε σχετική λίστα την οποία είχε επισήμως προτείνει η Σρι Λάνκα το 2003 στην Επιτροπή Τροπικών Κυκλώνων στον Κόλπο της Βεγγάλης και την Αραβική Θάλασσα. Αυτή η επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ονοματοδοσία των κυκλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε την απολογία των μετεωρολόγων αλλά τόνισε, με επίσημες ανακοινώσεις, ότι «ο λαός απογοητεύτηκε βαθιά από την κακή χρήση του ονόματος του αρχαίου μονάρχη».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης