Η κατάδυσή του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών έγραψε ιστορία. Τώρα, το βαθυσκάφος που ο σκηνοθέτης των Όσκαρ Τζέιμς Κάμερον κατασκεύασε και χρησιμοποίησε στην αποστολή του στην Τάφρο των Μαριανών παραδίδεται σε επιστήμονες, οι οποίοι θα το αξιοποιήσουν για να εξερευνήσουν διάφορους ωκεανούς του πλανήτη.

Το «Deepsea Challenger», το οποίο στοίχισε 8 εκατομμύρια δολάρια, αποτελεί προϊόν επτά χρόνων έρευνας και ανάπτυξης. Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Avatar» ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα το παραδώσει στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα «Woods Hole» (WHOI) της Μασαχουσέτης, στο οποίο θα εμπλέκεται στο εξής και ο ίδιος ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βαθυσκάφος μας είναι η απόδειξη του εφικτού μιας επιστημονικής ιδέας και η συνεργασία μας με το WHOI αποτελεί έναν τρόπο παροχής της τεχνολογίας που αναπτύξαμε στην ωκεανογραφική κοινότητα» αναφέρει ο Κάμερον στη γραπτή ανακοίνωσή του, η οποία συνέπεσε με την πρώτη επέτειο της ιστορικής κατάδυσής του στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. «Τα επτά χρόνια που δαπανήσαμε σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το “Deepsea Challenger” αφιερώθηκαν στην παροχή περισσότερων επιλογών στους ερευνητές που μελετούν τα βάθη των ωκεανών» προσθέτει.

Ο διάσημος σκηνοθέτης επέστρεψε από το ταξίδι της ζωής του στο βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό. Ο Τζέιμς Κάμερον έγινε ο πρώτος άνθρωπος έπειτα από μισό αιώνα που καταδύεται μόνος σε βάθος 11 χιλιομέτρων. Την τάφρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα μόνο δύο άνθρωποι: ο Αμερικανός στρατιωτικός Ντον Ουόλς και ο Ελβετός ωκεανολόγος Ζακ Πικάρ, οι οποίοι το 1960 καταδύονταν επί 5,5 ώρες για να περάσουν μόλις 20 λεπτά στον πυθμένα.

Το σκάφος άγγιξε τον πυθμένα του «Challenger Deep», του βαθύτερου σημείου της Τάφρου των Μαριανών που βρίσκεται σχεδόν στα 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Κάμερον έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε στον πυθμένα της τάφρου ύστερα από 50 χρόνια και ο πρώτος στα χρονικά που επιχείρησε κάτι τέτοιο μόνος, χωρίς συνταξιδιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι εξαρτήματα του βαθυσκάφους θα χρησιμοποιηθούν αρχικά σε άλλα υποβρύχια, ο πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί ξανά στο πηδάλιο του «Deepsea Challenger». «Υπάρχουν αρκετοί πραγματικά ενδιαφέροντες επιστημονικοί στόχοι» είπε. «Θα ήθελα να δω το “Deepsea Challenger” να καταδύεται στην Τάφρο της Τόνγκα, στην Τάφρο Κερμαντέκ και στο Sirena Deep, ένα άλλο σημείο της Τάφρου των Μαριανών» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης