Το βραβείο Καρλομάγνου, που θωρείται το «Όσκαρ της πολιτικής», απονέμεται σήμερα στο Άαχεν στην πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη πολιτικό. Ευθυτενής, με σίγουρο βλέμμα, συγκεντρωμένη, αποφασισμένη. «Ο χαρακτήρας μου διαμορφώθηκε έτσι στον αγώνα μου για επιβίωση» ισχυρίζεται η 57χρονη πολιτικός. «Δεν προέρχομαι από πλούσια οικογένεια, ουδέποτε είχα κάποιον να με στηρίζει. Ίσως για αυτόν τον λόγο να δίνω την εντύπωση ότι είμαι σκληρή» λέει με αυτογνωσία η πρόεδρος της Λιθουανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε βρίσκεται από το 2009 στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Λιθουανίας. Η πρόεδρος γνωρίζει καλό καράτε και είναι κάτοχος της μαύρης ζώνης. Η σημερινή της βράβευση με το βραβείο Καρλομάγνου θεωρείται το επιστέγασμα της πολιτικής της πορείας. Τα ΜΜΕ την αποκαλούν «σιδηρά κυρία» και θεωρούν πως πρότυπό της είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Μετά την ανεξαρτησία της Λιθουανίας το 1990, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε πρέσβης της χώρας της στις ΗΠΑ, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και το 2004 επίτροπος της E.E. για τα Οικονομικά και τον Προϋπολογισμό.

«Εμφανίζεται ως μια ισχυρή προσωπικότητα. Δεν της αρέσει να μακρηγορεί, δεν της αρέσει να προχωρά σε συζητήσεις που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα» λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ραμούνιας Βιλπισκάουσκας.

Από αγάπη για τη χώρα πρόεδρος…

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δηλώνει πως δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της να γίνει πρόεδρος της χώρας, η αγάπη της όμως για τη Λιθουανία την οδήγησε στο ανώτατο αξίωμα. Σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε κρίση, η ίδια επέλεξε να μην προσφύγει η χώρα της στο ΔΝΤ. «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική ευθύνη, δεν χρειάζεται βοήθεια» ισχυρίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικριτές της Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κάνουν λόγο για μια «δικτατορία εκ των έσω». Οι δημόσιες δαπάνες περικόπηκαν κατά 30%, οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 11%. Παράλληλα, η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία. Ακολούθησε μεγάλο κύμα μετανάστευσης όσων διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα.

Οι επικριτές της προέδρου ισχυρίζονται πως δεν είναι παρά ένας «δράκουλας» που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το προσωπικό της συμφέρουν. Της επιρρίπτουν πως ήταν συνεργάτις της KGB. Η ίδια, πάντως, αρνείται κάτι τέτοιο.

Τα λέει σταράτα

Ως επίτροπος στην Ε.Ε. θεωρείτο ότι «τα έλεγε σταράτα» και δεν φοβόταν να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Τώρα, όμως, έχει γίνει πιο προσεκτική και δίνει σημασία στα ποσοστά της δημοτικότητάς της, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν λίγο μειωθεί.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία, το φθινόπωρο του 2012, δήλωσε πως θα έλεγχε η ίδια προσωπικά τις γνώσεις Αγγλικών των υπουργών της! Θεωρούσε πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και να μη γνωρίζουν άπταιστα τουλάχιστον μία από τις βασικές γλώσσες εργασίας της Ε.Ε..

To 2014 η Λιθουανία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για ένα εξάμηνο. Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δηλώνει πως προς το παρόν θέλει να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι να σκεφθεί εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Λιθουανίας.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης