Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα έχει «τη στήριξη και την αλληλεγγύη» της χώρας του, λίγο μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Παράλληλα, ο Ολάντ τόνισε ότι θα συζητήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στρατιωτική στήριξη του Ιράκ στον πόλεμο της χώρας κατά των τζιχαντιστών, εν όψει και της διάσκεψης για την «ειρήνη και την ασφάλεια του Ιράκ» στο Παρίσι, τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετάσχουν περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για να εξετάσουν τα μέσα καταπολέμησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όφειλα να είμαι σήμερα εδώ, στη Βαγδάτη, για να δηλώσω τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας» στη νέα κυβέρνηση που «συγκροτήθηκε δημοκρατικά και συμπεριέλαβε το σύνολο των συνιστωσών του ιρακινού λαού», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στη Βαγδάτη από την έναρξη -στις 9 Ιουνίου- της επιχείρησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ. Το διήμερο αυτό ταξίδι πραγματοποιείται ενώ μια συμμαχία δημιουργείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση και την ήττα της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης που αναπτύσσει δράση και στη γειτονική Συρία.

«Ο στόχος είναι να συντονίσουμε τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη δράση υπέρ της ενότητας του Ιράκ και κατά της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης» τόνισε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από το AΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης