Στο εδώλιο παρακάθεται ο Γερμανός Siert Bruins ο οποίος κατηγορείται για το φόνο ενός ήρωα της ολλανδικής αντίστασης, πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Ο Γερμανός υποστηρικτής του Γ’ Ράιχ, αποτελούσε βασικό στέλεχος του ειδικού γερμανικού στρατεύματος SS.

Ο αντιστασιακός Aldert Klaas Dijkema, μαζί με πολλούς άλλους αγρότες της μικρής πόλης Delfzijl στα σύνορα Γερμανίας-Ολλανδίας φυγάδευαν Γερμανούς αντιστασιακούς, προσφέροντάς τους καταφύγιο και πλαστά έγγραφα. Οι ίδιοι φέρεται πως βοηθούσαν Βρετανούς πιλότους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι οποίοι λόγω μαχών, είχαν ξεμείνει στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ενέργειές τους καθιστούσε ακόμα πιο ριψοκίνδυνες το γεγονός πως σε κοντινή πόλη έδρευε παράρτημα της γερμανικής κατασκοπείας, η οποία είχε αντιληφθεί τη μυστική δράση τους. Ο στόχος της ήταν να εξαρθρώσει δύο ενεργές αντιστασιακές οργανώσεις, οι οποίες απλώνονταν στα βορειοανατολικά χωριά της Ολλανδίας

Έτσι το Σεπτέμβριο του 1944, το στέλεχος των SS, Siert Bruins συνέλαβε τον Aldert Klaas Dijkema, ο οποίος άμεσα και χωρίς δίκη, οδηγήθηκε λίγα μίλια έξω από το Delfzijl σε ένα εργοστάσιο κινητήρων στην περιοχή Appingedam και εκτελέστηκε.

Για το έγκλημα αυτό δικάζεται σήμερα ο 92χρονος πρώην SS, Siert Bruins, στα γερμανικά δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης