Τέλος δεν έχουν τα δάνεια που συνάπτει με το εξωτερικό η κυβέρνηση της Ουγκάντας, με την Κίνα να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στις δανειακές συμβάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Καμπάλα συμφώνησε να υποθηκεύσει αποθέματα αργού πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφός της, προκειμένου να λάβει μερικά… γιουάν παραπάνω, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και δόσεων από παλαιότερα δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως το χρέος της αφρικανικής χώρας ολοένα και αυξάνεται, την ίδια στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φτωχοί στο εσωτερικό της. Παράλληλα, εξηγούν πως το δυναμικό «μπάσιμο» της Κίνας στην Ουγκάντα, ενδεχομένως να κρύβει από πίσω την επιθυμία της να αποκτήσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να προωθήσει έτσι τα οικονομικά της συμφέροντα. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου εντάσσονται και οι άκρως ευνοϊκοί όροι που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις.

Μέσα σ’ έναν χρόνο η Ουγκάντα δανείστηκε 105 εκατ. δολάρια, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τα 840 εκατ. δολάρια που είχε δανειστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2012 από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται πως το συνολικό χρέος της αφρικανικής χώρας ανέρχεται στα 5,8 δισ. δολάρια, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το ποσό του ενός δισ. ευρώ, που πήρε ως δάνειο από το Πεκίνο για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον ποταμό Νείλο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης