«Στην Ισπανία δεν επιβλήθηκε ευρω-μνημόνιο», αλλά η κυβέρνηση Ραχόι εφάρμοσε «μνημονιακή πολιτική» από μόνη της. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν. Τι γίνεται όμως με τους πολίτες της; Οι περισσότεροι βλέπουν με προσμονή την άνοδο του κινήματος Podemos και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle μάς μεταφέρει στην εργατική συνοικία San Blas της Μαδρίτης, όπου ο Πέπε Ροντρίγκεθ βρίσκεται στον δρόμο, μαζί με άλλους περίπου 70 κατοίκους, μπροστά από ένα σπίτι όπου κατοικεί μια οικογένεια 8 ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια αυτή απειλείται να πεταχτεί στον δρόμο επειδή αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του τραπεζικού δανείου. Ο Ροντρίγκεθ και οι σύντροφοί του ακτιβιστές βρίσκονται εκεί για να εμποδίσουν την κατάσχεση της κατοικίας και την έξωση της οικογένειας.

Ξεπερνούν τις 20.000 οι παρόμοιες κατασχέσεις κάθε χρόνο στην Ισπανία, που αντικατοπτρίζουν την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση κατ’ εντολήν της Γερμανίας.

Μετρώντας λιγότερο από έναν χρόνο, το κίνημα εναντίον της λιτότητας Podemos, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει διασπάσει την κυριαρχία των δύο παραδοσιακών κομμάτων της ισπανικής πολιτικής ζωής. Δημοσκόπηση της 8ης Φεβρουαρίου έδινε στο Podemos ποσοστό 28%, δηλαδή 8 μονάδες μπροστά από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και 10 από το Σοσιαλιστικό της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω του έχουν συσπειρωθεί όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική αυστηρής λιτότητας, με έντονη συμπάθεια στην εκλογική πλατφόρμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το Podemos θα κάνει ριζικές αλλαγές, δηλώνουν στελέχη του. Και οπωσδήποτε θα σταματήσει η πολιτική κατασχέσεων κατοικιών και το πέταγμα των κατοίκων στους δρόμους.

Λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο ηγέτης του Podemos, ο Πάμπλο Ιγλέσιας, μιλώντας σε συγκέντρωση 100.000 οπαδών στη Μαδρίτη, έκανε ένθερμη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας και μερικές λέξεις στα ελληνικά.

Πάντως οι Podemos περιορίζονται στη συμπάθεια προς την ελληνική κυβέρνηση και διακηρύσσουν ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα. «Εκείνο που συμμεριζόμαστε είναι ο κοινός πόθος για αλλαγή» είπε ο Ιγλέσιας.

Ο πολιτικός σχολιαστής Χοσέπ Ραμονέδα επισημαίνει πόσο διαφορετική είναι η οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες (η Ισπανία είναι η 4η οικονομία στην Ευρώπη), αλλά επισημαίνει ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα επηρεάσει οπωσδήποτε και την Ισπανία.

Πίσω στο 2012, παρόμοια με τα οικονομικά προβλήματα που συνάντησε η Ελλάδα είχαν προκαλέσει και στην Ισπανία έλλειψη ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ οι ισπανικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στις αγορές.

Η Ισπανία όμως δεν μπήκε σε μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία η Ελλάδα και η Κύπρος, παρόλο που χρειάστηκε δάνειο από την ΕΕ ύψους 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος.

Τώρα πάλι που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι Ισπανοί πολιτικοί τονίζουν εμφαντικά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις οικονομίες των δύο χωρών.

Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, «είναι ανεύθυνη κάθε σύγκριση».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ραχόι, που επέμεινε στην προχτεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις», υπενθύμισε πως η Ισπανία έχει δανείσει στην Ελλάδα 26 εκατ. ευρώ.

Ισπανοί οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ισπανική οικονομία είναι πέντε φορές μεγαλύτερη της ελληνικής, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα έχει αναμορφωθεί και το εθνικό προϊόν αυξάνεται.

Το κυβερνητικό «τροπάριο» είναι πως «έχουν αλλάξει οι μακροοικονομικοί δείκτες, το έργο εφαρμογής της λιτότητας από την κυβέρνηση Ραχόι αποδίδει, και έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών».

Η ανεργία όμως στην Ισπανία παραμένει στο 24%.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης