Στρατηγικής σημασίας θεωρείται η συμμαχία της Gazprom, με τη γερμανική, Wintershall, για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, εξαγοράζονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής, ενώ υπερπηδώνται κάποια εμπόδια που θέτουν οι Βρυξέλλες. Η αγορά όμως αλλάζει, εξαιτίας του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου.

Τον Μάρτιο του 2011 η μεγαλύτερη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom και η γερμανική Wintershall υπέγραψαν μνημόνιο, ενώ το Νοέμβριο του 2012, και άλλα έγγραφα δεσμευτικού χαρακτήρα σχετικά με την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Wintershall επιχειρεί να συμφωνήσει με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τη ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Gazprom, που θα έχει ως αποτέλεσμα το από κοινού μονοπώλιο να αποκτήσει τον έλεγχο της πώλησης και της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή όμως είναι πιθανό να καθυστερήσει, όπως και στην περίπτωση με τον αγωγό φυσικού αερίου OPAL, τις δυνατότητες του οποίου οι Gazprom και Wintershall μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο κατά το ήμισυ, καθώς οι προσπάθειές τους να συμφωνήσουν με την ΕΕ την πλήρη εκμετάλλευση του αγωγού δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Wintershall, Ράινερ Ζέλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν.

Ράινερ Ζέλε: Η Wintershall και η Gazprom έχουν ήδη συμφωνήσει τους βασικούς όρους της σύμβασης. Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο που πρέπει να συμφωνηθεί με τις διάφορες ρυθμιστικές αρχές. Εστιάζουμε κυρίως την προσοχή μας στην ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή αρχή. Ετοιμαζόμαστε προσεχώς να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να λάβουμε από αυτή μια οριστική συγκεκριμένη απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 και οι τρεις μαζί εταιρίες εξασφάλισαν την πώληση 47 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που αποτελεί μια αύξηση κατά 12% από το προηγούμενο έτος. Αυτές όμως δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές. Η WINGAS καταλαμβάνει περίπου το 20% της αγοράς προμήθειας αερίου στη Γερμανία, ενώ επίσης δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Τσεχία. Η WIEE προμηθεύει με φυσικό αέριο χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η WIEH εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των μεγάλων καταναλωτών αερίου στη Γερμανία (όπως των VNG και BASF Schwarzheide GmbH).

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση στην Wintershall και την Gazprom του δικαιώματος χρήσης μόνο του 50% της ισχύος του αγωγού φυσικού αερίου OPAL, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε ούτε εμείς, ούτε η Gazprom. Στην περίπτωση αυτή, βρισκόμαστε με την Gazprom στην ίδια βάρκα. Σήμερα, εξετάζουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάφορες επιλογές οι οποίες θα μας επέτρεπαν να χρησιμοποιήσουμε πλήρως αυτόν τον αγωγό. Ο χρόνος πιέζει, και μέχρι την επόμενη οικονομική περίοδο, δηλαδή ως τον Οκτώβριο, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η Wintershall ως επενδυτής χάνει καθημερινά χρήματα εξαιτίας του ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλήρη ισχύ του OPAL. Από οικονομική άποψη, είναι κάτι το εντελώς μη αποδεκτό.

Ράινερ Ζέλε: Βιώνουμε τεράστιες αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας ενέργειας και πρωτοπόρος σε αυτές είναι το σχιστολιθικό αέριο. Αυτή τη στιγμή, στην αγορά φυσικού αερίου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το σχιστολιθικό αέριο αυξάνει τον όγκο των αποθεμάτων, μεταβάλλει τη διάρθρωση των τιμών, καθίσταται η κινητήριος δύναμη στον ανταγωνισμό της αγοράς. Το σχιστολιθικό αέριο εξασφαλίζει στην αμερικανική οικονομία καθημερινά έσοδα 500 εκατ. δολαρίων και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 13%.

Πηγή: Ρωσία Τώρα

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης