Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ιρανικός λαός αξίζει καλύτερους από τους σημερινούς του ηγέτες, ενώ τόνισε ότι η ζωή των Ιρανών θα μπορούσε να γίνει χειρότερη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Εάν το συγκεκριμένο καθεστώς αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα γίνει αθάνατο, όπως το αντίστοιχο της Βόρειας Κορέας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλώντας στο δίκτυο BBC Persian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε επίσης ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι κ.κ. Χαμενεΐ και Ροχανί έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα, ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι οι Ιρανοί ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς.

Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι ο Χασάν Ροχανί «δεν αντιπροσωπεύει τον λαό του Ιράν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιπροσωπεύει μια πραγματική διάθεση για αλλαγή, ωστόσο δεν εξελέγη σε ανοικτές και ελεύθερες εκλογές» υπογράμμισε.

Ο κ. Ροχανί έχει δηλώσει ότι διαθέτει «πλήρη εξουσία και απόλυτη εξουσιοδότηση» να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θέλουμε να δούμε μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων από πλευράς Ιράν, αλλά να είναι πραγματική, όχι ψεύτικη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Εάν θέλουν ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας, δεν έχουν ανάγκη τον εμπλουτισμό. Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι χρήσιμος μόνο εάν θέλει κάποιος να παραγάγει πυρηνικά όπλα» κατέληξε.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης