Τέσσερις νέους ισόβιους γερουσιαστές αποφάσισε να ορίσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα που του δίνει ως προς αυτό το ιταλικό Σύνταγμα. O λόγος για τον διευθυντή ορχήστρας, Κλάουντιο Αμπάντο, τον φυσικό Κάρλο Ρούμπια, τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και την καθηγήτρια Έλενα Κατάνεο.

– Ο Κλάουντιο Αμπάντο, 80 ετών, έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, όπως αυτή του Θεάτρου Λα Σκάλα του Μιλάνου και της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, καταβάλλοντας ιδιαίτερη προσπάθεια για την διάδοση της κλασικής μουσικής, ιδιαίτερα στις λιγότερο εύπορες κοινωνικές τάξεις και στους νέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο φυσικός Κάρλο Ρούμπια, 79 ετών, διηύθυνε το κέντρο έρευνας CERN της Γενεύης από το 1989 μέχρι το 1993. Επί δεκαοκτώ χρόνια δίδαξε φυσική στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1984 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ — μαζί με τον Σίμον Βαν Ντερ Μέερ — για την δουλειά του στο CERN.

– O αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, 76 ετών, έχει τιμηθεί σειρά διεθνών διακρίσεων κι έχει ορισθεί πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO. Μεταξύ άλλων σχεδίασε το πολιτιστικό κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το «Πάρκο της Μουσικής» στην Ρώμη και την πανεπιστημιούπολη στο Columbia.

– Ηλικίας 51 ετών, πτυχιούχος φαρμακευτικής, η καθηγήτρια Έλενα Καττάνεο, διδάσκει στο πανεπιστήμιο της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Έχει ειδικευτεί στα βλαστοκύτταρα. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα της βιοτεχνολογικής έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισόβιοι γερουσιαστές είναι ήδη ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, και ο πρώην πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Ναπολιτάνο με τις επιλογές του στέλνει έμμεσα μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δεν μπορεί να περιμένει να οριστεί στο αξίωμα αυτό.

Μέρος της κεντροδεξιάς είχε υποδείξει την «προαγωγή» του Μπερλουσκόνι σε ισόβιο γερουσιαστή ως μια «ασπίδα» από τις δικαστικές διώξεις, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παραμονή του ηγέτη του PdL στην πολιτική.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης