Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της, Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, πρόκειται να συζητήσουν σήμερα το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Αυτή η διμερής συνάντηση, την οποία ζήτησε η Κα Μέρκελ, δεν οργανώθηκε για το θέμα αυτό, αλλά προφανώς θα το συζητήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το κινητό τηλέφωνο της Καγκελαρίου «μπορεί να βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Γι αυτό τον λόγο η Καγκελάριος απαίτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Ο Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε κατόπιν ο Λευκός Οίκος, τη διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν παρακολουθούν τις επικοινωνίες της.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», η οποία επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο Αμερικανός πληροφορικός και πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν γίνει 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών από την 10η Δεκεμβρίου 2012 ως την 8η Ιανουαρίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, είπε πως τα δημοσιεύματα αυτά είναι αναληθή.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης