Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους», ζητώντας κυρίως οικονομική δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη. Αναζήτησε, επίσης, υποστήριξη για την αναθεώρηση των νόμων για την οπλοκατοχή, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Με ανανέωση της προεδρικής του θητείας ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να εστιάσει μεγάλο μέρος της προσοχής του στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού ανεργίας των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο 7,9%. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που ταλανίζουν τη μεσαία τάξη της χώρας, τονίζοντας ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι «εργάζεται για λογαριασμό των πολλών και όχι των λίγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γελοιογραφία για το διάγγελμα ΟμπάμαΠρότεινε – μεταξύ άλλων- αύξηση του κατώτατου μισθού, υψηλότερη φορολογία για τους πλουσίους, καθώς και ένα σχέδιο ύψους 50 δισ. δολ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανακατασκευής δρόμων και γεφυρών.

Απαντώντας ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει την «εμμονή» του με την αύξηση των φόρων. «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα εγκαταλείψει την εμμονή του με την αύξηση των φόρων και θα συνεργαστεί μαζί μας για την επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πιο συναισθηματική φορτισμένη στιγμή της μακράς ομιλίας του, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά και την πρόσφατη τραγωδία σε σχολείο στο Κονέκτικατ, με συγγενείς των θυμάτων να είναι παρόντες στο ακροατήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης