Όταν ο Στρος Καν έπεφτε στην παγίδα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών του Νικολά Σαρκοζί, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης, μ’ ένα άρωμα σκανδάλου που είχε αφετηρία την ποδοσφαιρική αρένα της Μαρσέιγ και το μεγάλο αφεντικό της Μπερνάρ Ταπί.

Tο αφεντικό της συνήθως πολύ καλά πληροφορημένης «La Repubblica», ο Carlo De Benedetti, προχώρησε σε μία -κακά τα ψέματα- μη αναμενόμενη αποκάλυψη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο μεν Στρος Καν απώλεσε κάθε ελπίδα πολιτικού μέλλοντος και ακόμη βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση, με τα ερωτικά σκάνδαλα που τον ακολουθούν. Να θυμηθούμε, απλώς, ότι φιλοδοξούσε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ διαδέχτηκε τον Στρος Καν στο ΔΝΤ, αποκτώντας και εκείνη τη διάσταση μιας δυναμικής, αλλά γαλλικής, εκδοχής Μάργκαρετ Θάτσερ στην παγκόσμια οικονομία. Η υπόθεση Ταπί εκδικάστηκε, αλλά η Λαγκάρντ βρέθηκε «ελαφρώς ένοχη». Το πράγμα, ωστόσο, ξεχάστηκε και το αφεντικό του ΔΝΤ εξακολουθεί να τραβά τον φακό της επικαιρότητας, όπου κι αν βρίσκεται.

Όχι μόνο λόγω της κομψότητας που διακρίνει τις στιλιστικές επιλογές της, αλλά και της σκληρής γλώσσας που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Απέδειξε, ωστόσο, ότι μπορεί να αντέξει σε αυτό το τεντωμένο σχοινί, μεταξύ των αντιφάσεων και αντιθέσεων που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη μία και του αμερικανικού οικονομικού οδοστρωτήρα από την άλλη.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι το αφεντικό της συνήθως πολύ καλά πληροφορημένης «La Repubblica», ο Carlo De Benedetti, προχώρησε σε μία -κακά τα ψέματα- μη αναμενόμενη αποκάλυψη. Κατά τη γνώμη του, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εμπιστευτεί τη θέση του πρωθυπουργού, δηλαδή τον ρόλο του εκτελεστικού βραχίονά του, στην έμπειρη, σκληρή, αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματική, Κριστίν Λαγκάρντ.

Γυναίκα πρωθυπουργός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Carlo De Benedetti εξέφρασε την πεποίθησή του αυτή σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7. Ειδικότερα, μίλησε στην εκπομπή «Piazza Pulita», επισημαίνοντας: «Πιστεύω ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιλέξει ως πρωθυπουργό την Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι φυσικό να μη θέλει τον Βαλς».

«Περίμενα ότι θα κέρδιζε ο Μακρόν. Οι Γάλλοι είναι ένας λαός με κουλτούρα και δημοκρατική βάση. Δεν μπορούσαν να διαλέξουν τη Λεπέν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή.

«Ο Μακρόν είναι εκτός των σχημάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς. Αυτοχαρακτηρίζεται ως Ευρωπαίος φιλελεύθερος. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγει να επιλέξει μια ταμπέλα» υποστήριξε.

Υπόθεση Ταπί

Ο Μπερνάρ Ταπί

Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε υποστηρίξει τη δεκαετία του 1990 ότι, κατά την πώληση των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, εξαπατήθηκε από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais. Ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση, του επιδίκασε το 2008 αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, ήταν αυτή που παρέπεμψε την υπόθεση.

Όταν το δικαστήριο επιδίκαζε στον πολιτικά καλά δικτυωμένο επιχειρηματία Μπ. Ταπί αποζημίωση 400 εκατομμυρίων ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να εφεσιβάλει την απόφαση, γεγονός που κατά την εξεταστική επιτροπή στοιχειοθετούσε την κατηγορία της αμέλειας. Εξαρχής η ίδια η Λαγκάρντ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ένα πολύκροτο οικονομικό θρίλερ που απασχόλησε τη Γαλλία για σχεδόν 20 χρόνια.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης