Ένας πίνακας του Μοντιλιάνι, στον οποίο απεικονίζεται η ερωμένη του, ξεπέρασε σε τιμή πίνακες του Πικάσο και του Ρενουάρ στη δημοπρασία που έγινε στο πλαίσιο του «Christie’s International» στο Λονδίνο. Όπως γράφει το Bloomberg, η τιμή-ρεκόρ για τον πίνακα του 1919 ήταν 214 εκατομμύρια δολάρια.

«Το χρηματιστήριο είναι ανεβασμένο» δήλωσε ο έμπορος τέχνης Christophe van de Weghe. «Ο κόσμος έχει περισσότερη αισιοδοξία και θέλει να ξοδέψει χρήματα για τέχνη. Νιώθει ασφαλής με τα μεγάλα ονόματα» πρόσθεσε. Στον πίνακα του Μοντιλιάνι, «Jeanne Hebuterne (au chapeau)», παρουσιάζεται η ερωμένη του ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ζωγράφος πέθανε το 1920, φτωχός, σε ηλικία 35 ετών. Η αγαπημένη του Hebuterne αυτοκτόνησε την επόμενη μέρα, βυθισμένη στο πένθος, «παίρνοντας» μαζί της και το αγέννητο παιδί τους. Στις δεκαετίες του ΄80 και του ’90 ο Ιμπρεσιονισμός και η Μοντέρνα Τέχνη ήταν οι πιο κερδοφόρες εποχές για τους οίκους δημοπρασίας. Τώρα η αγορά ανακτά τις δυνάμεις της, ενώ νέα έργα εμφανίζονται σιγά-σιγά από πωλητές που ήταν διστακτικοί αρχικά λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος προς τη σύγχρονη τέχνη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης