H σχεδιαζόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και η επίδραση στην προεκλογική εκστρατεία είναι ένα θέμα που θα παίξει μεγάλο ρόλο στις σημερινές συνεδριάσεις των επιτελείων των κομμάτων. Το προεδρείο των Φιλελευθέρων συνεδριάζει το πρωί στο Βερολίνο, την ίδια ώρα συνέρχεται το προεδρείο σε ομοσπονδιακό επίπεδο του κόμματος των Πρασίνων στην πόλη Ελτβιλ του κρατιδίου του Έσσεν, ενώ το κόμμα Η Αριστερά συνεδριάζει στο Βερολίνο.

Ο Στάινμπρουκ ζητά από τη Μέρκελ καθαρές κουβέντες

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζητά δεσμευτικές απαντήσεις από την Μέρκελ. Το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο και το πιθανό κούρεμα του χρέους έχουν προκαλέσει σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, στελέχη του οποίου δεν κρατούν ενιαία στάση. Η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να βγάλει το θέμα από την ημερήσια διάταξη του προεκλογικού αγώνα που επέβαλε με σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε χωρίς επιτυχία. Η συζήτηση έχει φουντώσει και η μείζων αντιπολίτευση προσπαθεί να κεφαλαιοποίησει τα όποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει για να ανακάμψει κάπως δημοσκοπικά. Ο υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πεερ Στάινμπρουκ εξαγγέλλει σε συνέντευξη στη σημερινή Südwest Presse ότι πριν από τις εκλογές θα πιέσει την Μέρκελ να πάρει σαφή θέση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Θα το κάνει και στο μοναδικό ντιμπέιτ του προεκλογικού αγώνα την Κυριακή, αλλά και στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάινμπρουκ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέχρι τώρα «μοίρασε υπνωτικά χάπια στον προεκλογικό αγώνα και προσπάθησε να συγκαλύψει ότι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης θα κοστίσει στη Γερμανία. «Τώρα που ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και τρίτο πακέτο, η Μέρκελ θα πρέπει να πει την αλήθεια στους γερμανούς πολίτες».

Κούρεμα όχι, τρίτο πακέτο κατά πάσα πιθανότητα

Στη χθεσινή Ημέρα του Ανοιχτού Διαλόγου στο Βερολίνο, όπου για ένα Σαββατοκύριακο το χρόνο η καγκελαρία και τα υπουργεία ανοίγουν τις πύλες τους για τους πολίτες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη τύπου ενώπιον γερμανών πολιτών επανέλαβε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία όμως θα είναι σημαντικά μικρότερη. «Δεν υπάρξουν τεράστια ποσά» είπε. Έθεσε όμως προϋποθέσεις: να έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, να καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το τέλος του χρόνου επιβεβαιωμένα, και μετά θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Σόιμπλε δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η προοπτική νέας βοήθειας θα μειώσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων, ενώ επανέλαβε την κατηγορηματική του διαβεβαίωση ότι νέο κούρεμα δεν πρόκειται να υπάρξει, δεδομένου ότι μετά το πρώτο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης «ορκίστηκαν ότι ήταν η μοναδική περίπτωση και ποτέ πια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφήνει ανοιχτό ένα παραθυράκι;

Στη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε μεν κατηγορηματικά στο πλευρό του υπουργού της, άλλα όχι τόσο κατηγορηματικά, όπως το κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel φαίνεται να αφήνει κάποιο παράθυρο ανοιχτό σε περίπτωση που τελικά γίνει κούρεμα. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ στο περιοδικό Focus («προειδοποιώ κατηγορηματικά για το ενδεχόμενο κουρέματος») αφήνουν ανοιχτές όλες τις εκδοχές. Πρόκειται απλά για προειδοποίηση, εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το αποκλείει κατηγορηματικά. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί τη στιγμή που λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το χρέος αυξάνεται συνεχώς και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνική κυβέρνησης τέλος του 2013 θα φτάσει το 173% της ετήσιας οικονομική απόδοσης, δηλαδή τόσο υψηλό όσο πριν το πρώτο κούρεμα.

Συμβιβασμός λόγω… αξιοπιστίας

Η συζήτηση για το ελληνικό κούρεμα στην προεκλογική Γερμανία προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, γιατί σε περίπτωση που γίνει, θα αναγκαστούν οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή πρωτίστως οι χώρες της ευρωζώνης και η Γερμανία, να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους που θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της ευρωκρίσης θα πήγαιναν χαμένα δις ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων. Και επειδή ουδείς θέλει κούρεμα χρέους που θα έπληττε ιδιώτες το Spiegel κάνει λόγο για έναν “ανεκτό συμβιβασμό” που θα επιτρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους να μην χάσουν την αξιοπιστία τους. Δεν θα διαγράψουν επίσημα το ελληνικό χρέος, αλλά θα επιμηκύνουν σημαντικά το χρόνο αποπληρωμής των δανείων και θα μειώσουν σημαντικά τα επιτόκια ή θα θέσουν όρους για να μην χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις.

Και κούρεμα και τρίτο πακέτο

Στις τάξεις των «ανταρτών του ευρώ» επανακάμπτει και ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων, γνωστός για τις «αιρετικές» του απόψεις. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων». «Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δις που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δις. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δις». Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης