Μία ημέρα μετά το Halloween της Βόρειας Αμερικής, έρχεται η σειρά της Νότιας Αμερικής. Το Μεξικό γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos) που σχετίζεται με την καθολική γιορτή Των Αγίων Πάντων και πρόκειται για ένα κυριολεκτικό «ξύπνημα των νεκρών», αφού οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν σκελετούς, ενώ, σύμφωνα με τις δοξασίες, εκείνη την ημέρα του χρόνου οι νεκροί επιστρέφουν στη Γη και γιορτάζουν με τις οικογένειές τους.

Η 1η Νοεμβρίου είναι εθνική αργία για το Μεξικό και για ορισμένες άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής (όπως π.χ. η Γουατεμάλα) αλλά και τη Βραζιλία, κατά την οποία οι ντόπιοι ασχολούνται με τη φροντίδα και τον στολισμό των τάφων των αγαπημένων τους, οικοδομούν βωμούς από λουλούδια προς τιμήν τους, φέρνουν στα σπίτια τους σκελετούς ντυμένους με τα ρούχα των αγαπημένων τους νεκρών, ενώ φτιάχνουν κρανία από ζάχαρη και αγαπημένα φαγητά των εκλιπόντων, τα οποία αφήνουν στους τάφους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ, οι εορτασμοί είναι ανατριχιαστικά φαντασμαγορικοί, αφού όλοι γιορτάζουν σε τοπικά πανηγύρια βαμμένοι σαν σκελετοί, μαζί με τα πνεύματα των αγαπημένων τους, που υποτίθεται ότι γύρισαν για μία ημέρα κοντά τους.

Δείτε στιγμιότυπα από τη δημοφιλέστερη γιορτή της Λατινικής Αμερικής.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης