Το Νούσα Καμπαγκάν είναι ένα νησί που του προσάπτουν πολλά ονόματα: Στην τοπική κοινωνία της ινδονησιακής επαρχίας Τζάου Τένγκα, όπου υπάγεται, το αποκαλούν απλά το νησί των φυλακών. Για κάποιους, είναι το «ινδονησιακό Αλκατράζ», ενώ υπάρχει και το όνομα που είναι πιο γνωστό στο εξωτερικό: «Το νησί των εκτελέσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νησί Νούσα Καμπαγκάν, αποστέλλονται μερικοί από τους πιο περιβόητους εγκληματίες, φυλακίζονται και στη συνέχεια θανατώνονται στο εκτελεστικό απόσπασμαΟ τελευταίος χαρακτηρισμός ίσως αποτυπώνει καλύτερα τη… φρικιαστική πλευρά του Νούσα Καμπαγκάν, στο οποίο κρατούνται θανατοποινίτες πριν οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, στη ζώνη θανάτου που βρίσκεται στα βάθη των δασών του.

Η τελευταία περίπτωση οκτώ αλλοδαπών (σ.σ. τεσσάρων Νιγηριανών, δύο Αυστραλών, ενός Βραζιλιάνου και ενός Ινδονήσιου) που οδηγήθηκαν στον θάνατό τους, απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών ήταν η διακίνηση ναρκωτικών.

Στο νησί υπάρχουν εννέα σωφρονιστικά ιδρύματα, τέσσερα εκ των οποίων είναι σήμερα σε λειτουργία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Η φυλακή Batu (σ.σ.: Φυλακή της Πέτρας, η πιο γνωστή του νησιού) χτισμένη το 1925,
2. Η φυλακή Permisan, χτισμένη το 1908,
3. Η φυλακή Besi, χτισμένο το 1929 και η
4. Kembangkuning, χτισμένη το 1950.

Οι ανενεργές φυλακές είναι οι Nirbaya (1912), Karanganyar (1912), Karangtengah (1928), Gliger (1929) και Limusbuntu (1935).

Η διαδικασία της εκτέλεσης

Όσοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, μετακινούνται στα βάθη του νησιού τα μεσάνυχτα της προηγούμενης. Δένουν τα μάτια τους και στη συνέχεια τούς διατάζουν να καθίσουν. Δώδεκα εκτελεστές σημαδεύουν στο στήθος τους καταδικασθέντες. Αν το θύμα επιζήσει, τότε κάποιος από τους οπλισμένους πλησιάζει και το πυροβολεί στο κεφάλι.

Η ζώνη θανάτου είναι στο δάσος του νησιού, σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη φυλακή όπου κρατούνται πριν την εκτέλεση. Η περιοχή είναι περιτριγυρισμένη από πορτοκαλιές και μανταρινιές.

Διεθνής κατακραυγή

Μια τέτοια εκτέλεση περίμενε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (τοπική ώρα) τους οκτώ καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών αλλοδαπούς, προκαλώντας διεθνώς έντονες αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η εκτέλεση μιας ένατης συλληφθείσας, μιας Φιλιππινέζας, καθώς παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές των Φιλιππίνων συνεργός της, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Ινδονησίας.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις εκτελέσεις εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη και κάλεσε την Ινδονησία να εφαρμόσει εκ νέου μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινήςΜεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και δύο Αυστραλοί, γεγονός που οδήγησε την Αυστραλία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ινδονησία. «Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Σοκ και αγανάκτηση εξέφρασε η Βραζιλία, καθώς ένας υπήκοός της ήταν μεταξύ των εκτελεσθέντων. Η Βραζιλιάνα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ είχε απευθύνει εκκλήσεις να μην προχωρήσει η εκτέλεση, ωστόσο δεν εισακούσθηκε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διμερείς σχέσεις με την Ινδονησία και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Τζακάρτα μετά από μία άλλη εκτέλεση πριν από τρεις μήνες, και την Πέμπτη έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να τον στείλει ξανά στην ασιατική χώρα ή να τον αντικαταστήσει.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τις εκτελέσεις εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη και κάλεσε την Ινδονησία να εφαρμόσει εκ νέου μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής.

«Η Ινδονησία απευθύνει εκκλήσεις να επιδειχθεί επιείκεια όταν δικοί της υπήκοοι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου σε άλλες χώρες, επομένως είναι ακατανόητο γιατί αρνείται με τόσο απόλυτο τρόπο να δείξει η ίδια επιείκεια για εγκλήματα μικρότερης βαρύτητας, τα οποία διαπράττονται στην επικράτειά της» επισήμανε στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την αντίθεση της Γαλλίας στη θανατική ποινή «οπουδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες» υπενθύμισε το Παρίσι. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε αλληλεγγύη στις χώρες, οι υπήκοοι των οποίων εκτελέστηκαν, και υπενθύμισε ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή υπέρ του Σερζ Ατλαουί», ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών και αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον κατάλογο των προσώπων που επρόκειτο να τουφεκιστούν, λόγω μιας προσφυγής του στην ινδονησιακή δικαιοσύνη που εκκρεμοδικεί.

Η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας επανέλαβε ερωτηθείσα σχετικά ότι σε περίπτωση απόρριψης της διοικητικής προσφυγής θα εκτελεστεί, ενώ διεμήνυσε ότι οι αρχές δεν θα περιμένουν «για πολύ».

Εκείνο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα είναι η αυστηρότητα του νόμου σε περίπτωση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών. «Θα το πω ξεκάθαρα: Μην επεμβαίνετε στις εκτελέσεις, γιατί είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να εφαρμόζουμε τους νόμους μας» έχει δηλώσει για το θέμα ο πρόεδρος της χώρας Γιόκο Γουντόντο. «Η νομοθεσία μας προβλέπει ακόμη τη θανατική ποινή».

Τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα από παρόμοιες εκτελέσεις ενός Βραζιλιάνου και ενός Νορβηγού, οι χώρες τους διέταξαν την απόσυρση των πρεσβειών τους ως διαμαρτυρία.

«Αγνοούσε ότι βάδιζε στον θάνατό του»

Ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Μουξφέλντ Γκουλάρτε, ο οποίος εκτελέστηκε την Τετάρτη στην Ινδονησία, είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και μανιοκατάθλιψη (διπολική διαταραχή) και δεν είχε αντιληφθεί τι επρόκειτο να τού συμβεί μέχρι λίγο πριν φθάσει στο απόσπασμα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας ABC ένας ιερέας ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Η Βραζιλία είχε απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Ινδονησία να αμβλύνει την ποινή του για ανθρωπιστικούς λόγους εξαιτίας της ψυχικής του ασθένειας.

Ο πατήρ Τσάρλι Μπάροους, τοπικός ιερέας ο οποίος συνόδευε τον Γκουλάρτε τις τελευταίες του ώρες, δήλωσε στο ABC ότι θεωρούσε πως είχε προετοιμάσει τον Βραζιλιάνο για την εκτέλεσή του. «Νόμιζα ότι τον είχα προετοιμάσει, ότι επρόκειτο να αλυσοδεθεί, γιατί δεν του άρεσε να τον ακουμπούν…Του είπα, “λοιπόν είμαι 72 ετών, όταν θα ανέβεις στον ουρανό θα ξέρεις πού θα βρίσκομαι, φτιάξε έναν κήπο” ή κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Μπάροους.

Ο Γκουλάρτε ήταν ήρεμος όταν οι δεσμοφύλακες του πέρασαν τις χειροπέδες, αλλά ταράχτηκε όταν παραδόθηκε στην αστυνομία έξω από τη φυλακή και τού έβαλαν αλυσίδες στα πόδια, συμπλήρωσε ο ιερέας.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης