Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απευθύνει προειδοποίηση προς το Πεκίνο σχετικά με την παρουσία Κινέζων πρακτόρων στο αμερικανικό έδαφος οι οποίοι δρουν μυστικά προκειμένου να αναγκάσουν Κινέζους μετανάστες που διώκονται στη χώρα τους να επιστρέψουν. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχος, η εφημερίδα τονίζει πως «η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα επιδιώκει μέσω μυστικών πρακτόρων να εντοπίσει και να επαναπατρίσει Κινέζους φυγάδες, προκειμένου να ανακτήσει κέρδη που φέρεται να αποκτήθηκαν παράνομα από τα άτομα αυτά» επισημαίνεται ακόμη. Σύμφωνα με τους New York Times, η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Operation Fox Hunt» (Κυνήγι Αλεπούς).

Οι μυστικοί πράκτορες εργάζονται για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και εισέρχονται στις ΗΠΑ πιθανόν με τουριστικές ή εμπορικές βίζες. Οι τακτικές που χρησιμοποιούν φέρεται να περιλαμβάνουν απειλές σε μέλη των οικογενειών των μεταναστών που κατοικούν στην Κίνα. Εκτιμάται πως μέσω αυτού του προγράμματος περισσότεροι από 930 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ απευθύνθηκε παραμονές της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης