Οι αρχηγοί του Τουρκικού και του Περσικού επιτελείου στρατηγοί Hulusi Akar και Baqeri.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν στρατηγός Mohamed Baqeri βρίσκεται από χτες στην Τουρκία και σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Nurettin Canikli.
Η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και το δημοψήφισμα που ετοιμάζουν οι Κούρδοι της Συρίας, αποτελούν τα κύρια θέματα των συζητήσεων που έχει με Τούρκους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχεδιαζόμενο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτησία του ελεγχόμενου από την προσωρινή κουρδική διακυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ «είναι μεγάλο λάθος και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο χώρες» υποστηρίζουν τόσο οι Τούρκοι όσο και Ιρανοί αξιωματούχοι.
Ήδη στη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των επιτελείων των δύο χωρών, «συμφώνησαν να αυξηθεί η συνεργασία τους για την ασφάλεια των συνόρων στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των ανταρτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ)».

Τόσο στην Τουρκία όσο και το Ιράν υπάρχει σημαντική κουρδική μειονότητα.

Η επίσκεψη του Ιρανού στρατηγού πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Ιράν, με πρόφαση την αποτροπή διείσδυσης εφοδίων προς το ΡΚΚ αλλά και την παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τείχος σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές θα έχει μήκος 144 χιλιομέτρων (σε σύνολο μεθοριογραμμής περί τα 500 χιλιόμετρα).

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης