Του Κώστα Μπετινάκη 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η σύνοδος στο Νιούπορτ «είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν καλώντας τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είχε προγραμματιστεί αρχικά με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και ειδικότερα το μέλλον της νατοϊκής στρατιωτικής αποστολής που αναμένεται να αποχωρήσει σταδιακά περί τα τέλη του χρόνου, παρά το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ωστόσο τα θέματα που μονοπωλούν ήδη από την πρώτη μέρα των εργασιών είναι αρχικά η κρίση στην ανατολική Ουκρανία και η επίσπευση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης και έπειτα η επέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙS) στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της τάχθηκε υπέρ μιας καθαρά πολιτικής λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία προτίθεται να μεσολαβήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφήνοντας συγχρόνως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα ως μέσο πίεσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η ουκρανική κρίση περνάει σε φάση αποκλιμάκωσης, τονίζοντας την ανάγκη απτών αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες στο Νιούπορτ.

Φρανσουά ΟλάντΟι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή ο πρόεδρος της Γαλλία Ολάντ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η παράδοση στη Ρωσία πολεμικού σκάφους τύπου «Μιστράλ» για το οποίο ήδη έχει πληρωθεί το γαλλικό ναυπηγείο.Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι προϋπόθεση για την αποστολή πολεμικού πλοίου αποτελεί η κατάπαυση του πυρός καθώς και η εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ διευκρίνισε ότι το συμβόλαιο πώλησης δεν έχει μεν ακυρωθεί, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν αναβολές ως προς τον χρόνο την παράδοση λόγω των εξελίξεων.

Οι ΗΠΑ, τέλος, προτίθενται να προχωρήσουν στην επιβολή ενός νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία «λόγω της εμπλοκής της στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μάλιστα ότι «το ζητούμενο είναι η Ρωσία να συνεχίσει να πληρώνει το κόστος της επιλογής για κλιμάκωση της έντασης».

Χωρίς να είναι στο ΝΑΤΟ, η μακρινή Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει πρεσβεία στο Κίεβο και θα στείλει ειδικούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους για να βοηθήσουν με τεχνογνωσία τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό ανακοίνωσε ο φιλοαμερικανός Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν  στους δρόμους του θέρετρου Μέινορ δίπλα στο αποκλεισμένο λόγω διάσκεψης Νιούπορτ, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του ΝΑΤΟ

Ο Herbert E. Meyer, πρώην ειδικός σύμβουλος του διευθυντή τη CIA -επί προεδρίας Ρήγκαν- με άρθρο του προτείνει τη δολοφονία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν κατορθώναμε να τον βγάλουμε μια για πάντα από το Κρεμλίνο με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, αυτό θα ήταν Ο.Κ. για μας», υποστήριξε.

Μπαράκ ΟμπάμαΟ Γουίλιαμ Μπίνυ, ανώτατος αξιωματούχος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, έγραψε στην καγκελάριο Μέρκελ, και της ζήτησε να υποστηρίξει τις θέσεις (τα ψέματα) του προέδρου Ομπάμα στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και να μην αποστασιοποιηθεί η Γερμανία στο Ουκρανικό όπως είχε γίνει με τα ψέματα για τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ», εγκαταλείποντας τη συμμαχία. Αυτά γράφει στην ιστοσελίδα «information clearing house» ο Dr. Paul Craig Roberts άλλοτε βοηθός υπουργός για την Οικονομική πολιτική και νυν αρχισυντάκτης της «Wall Street Journal».

Ρώσοι διπλωμάτες αποκάλυψαν τα ΝΑΤΟϊκά ψέματα, αποδεικνύοντας ότι οι φωτογραφίες που διέρρευσαν ΝΑΤΟϊκές πηγές στο Twitter και «αποδεικνύουν την παρουσία ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος» ήταν παιχνιδάκια…

Από τη μια λοιπόν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ έχουμε την προσπάθεια πολιτικο-οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι σύμμαχοι να αυξήσουν την οικονομική συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ για «ενίσχυση της αποτρεπτικής του ικανότητας». Από την άλλη, υπάρχει η ρωσική προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική επίλυση του προβλήματος που οι ΗΠΑ δημιούργησαν στην Ουκρανία.

Αλήθεια, στρατιωτικά το ΝΑΤΟ τι θα μπορούσε να κάνει στην περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να κάνει στην Ουκρανία, ό,τι πριν μερικά χρόνια στη Γεωργία; Σε μια περιοχή μάλιστα, όπου Ρώσοι κατοικούν εδώ και αιώνες; Οι αποκαλούμενοι από τα δυτικά Μέσα «ρωσόφιλοι»;

Στην περίπτωση που στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ έφτανε στην Ουκρανία, τότε αναπόφευκτο θα ήταν να προκληθεί ανοικτός πόλεμος. Κι οι γερμανοί πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τα επακόλουθα ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Για να παραμένει η ένταση, εκτός από τα φραστικά πυροτεχνήματα για ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής τέσσερα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία τον Kαναδά και την Ισπανία, θα περάσουν τα Στενά με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα τις επόμενες ημέρες.

Η ρωσική «ανάμειξη»

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Πραγματικά υπάρχουν ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για βετεράνους, που εθελοντικά πήγαν να ενισχύσουν τον αγώνα των συμπατριωτών τους στη ΝΑ Ουκρανία, εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου που βομβαρδίζουν αδιάκριτα κατοικημένες περιοχές.

Igor Shevchuk

«Δεν είμαστε ούτε τυχοδιώκτες, ούτε εγκληματίες, ούτε μισθοφόροι. Πήγαμε να βοηθήσουμε ρώσους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε στην ιστοσελίδα «RT.com» ο απόστρατος ρώσος αξιωματικός Igor Shevchuk της ειδικής μονάδας «Άλφα», που νοσηλεύεται στη Μόσχα για τραυματισμό στο πόδι που υπέστη στην Ουκρανία. 

Vladimir Melnik

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Μελκίν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Υπάρχουν πολλοί εθελοντές -πρώην στρατιωτικοί όπως εγώ- που πολεμούν δίπλα στους στις αμυντικές δυνάμεις στη ΝΑ Ουκρανία. Και εκτός από εμάς, υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν και με τη βοήθεια του Θεού με τα μέσα που διαθέτουμε θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε».

Ο τελευταίος ηγέτης της κάποτε Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είναι της άποψης ότι η Ρωσία ουδέποτε παρενέβη στην εξέγερση της ΝΑ Ουκρανίας και έδωσε δίκιο σ΄αυτό.

«Αν είχε επέμβει η χώρα μας θα υπήρχε ανάφλεξη την οποία θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να κατασβέσει ο κόσμος», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο πρακτορείο Rossiyskaya Sluzhba Novostei.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Γεγονός είναι πως η Ρωσία έχει ζωτικό συμφέρον να διατηρήσει ενιαίο κράτος την Ουκρανία. Αλλά η ΝΑΤΟϊκή παρέμβαση δημιουργεί κινδύνους να ενταθεί η απόπειρα διχασμού της χώρας.

Έτσι η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει στο Κίεβο πως θα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν τις απόψεις των αντιπολιτευόμενων -στη νέα πολιτική του- κατοίκων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, και να πάψει να λαμβάνει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας τους καταργώντας ακόμη και το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής γλώσσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης