Στο δεύτερο διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό ο Μπαράκ Ομπάμα από το λουκέτο στις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έδειξε πρόθυμος να διεξάγει συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους πάνω στον προϋπολογισμό, με τον όρο να άρουν τις «απειλές» κατά της οικονομίας. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την ημερομηνία – λήξης της προθεσμίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας στις 17 Οκτωβρίου, ως εργαλείο στα χέρια των Ρεπουμπλικανών για πολιτική επιρροή και «εκβιασμούς».

Κατά την έναρξη της δήλωσής του, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν ένα τέλος στο «shutdown». «Ας σταματήσουμε αυτό το λουκέτο (στις υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης) και να βάλουμε τον κόσμο πίσω στις δουλειές τους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κανένας στο παρελθόν δεν έχει τόσο σοβαρά απειλήσει να παραβιάσει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι πριν από δύο χρόνια». «Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση χρεοκοπίας» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η μη αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ θα έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιρρίπτοντας ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές τόνισε ότι «δεν μπορούν να ζητούν ανταλλάγματα για να κάνουν τη δουλειά τους». «Ας άρουν τις απειλές τους από τις οικογένειές μας και τις επιχειρήσεις μας» πρόσθεσε. «Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως η υφιστάμενη στρατηγική τούς δίνει μεγαλύτερο έλεγχο» είπε. Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει εκ νέου το ομοσπονδιακό κράτος, σημείωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η παράλυση.

Όσο για το ενδεχόμενο του default (της χρεοκοπίας) είπε ότι ο Γουόρεν Μπάφετ το παρομοίασε «με την πυρηνική βόμβα, ένα όπλο πολύ τρομερό για να χρησιμοποιηθεί». Ο πρόεδρος Ομπάμα εξήγησε ότι «η αύξηση του ορίου δανεισμού, δεν αυξάνει το χρέος μας, ή τα ελλείμματά μας, ή έστω και κατά μία δεκάρα τις δαπάνες μας».

Παράλληλα, για ακόμα μία φορά εξήγησε τη στάση των Ρεπουμπλικάνων ως τη σταυροφορία τους κατά του νομοσχεδίου των αλλαγών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πέρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας: «Ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ένα και μόνο πράγμα: Η εμμονή των Ρεπουμπλικανών να διαλύσει το “Obamacare”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό χτυπά την αξιοπιστία μας ανά τον κόσμο. Μας κάνει να δείχνουμε πως δεν ενεργούμε από κοινού» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για ένα σημαντικότατο ρίσκο βαθιάς ύφεσης παγκοσμίως.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη για την ακύρωση του ταξιδιού του στην Ασία λόγω «shutdown», ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πολεμούν τις εξτρεμιστικές ομάδες στην Αφρική, που έχουν δεσμούς με την αλ – Κάιντα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε αυτό που είχε ανακοινωθεί και νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο, ότι για να λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα «πρέπει να να ξανανοίξουμε την κυβέρνηση». «Θα διαπραγματευτούμε πάνω στην αύξηση του χρέους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πάνω σε λογικά πλαίσια» τόνισε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπάρακ Ομπάμα καλεί τον εκπρόσωπο της Γερουσίας τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία στο σώμα αναφορικά με το ανώτατο όριο τους χρέους και τόνισε πως ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους μόνο με τη Γερουσία σε λειτουργία.

«Ο πρόεδρος προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους – αφότου απομακρύνθηκε η απειλή για κλείσιμο της κυβέρνησης και χρεοκοπίας της Ουάσινγκτον – αναφορικά με τις πολιτικές που οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι θα ενδυναμώσουν τη χώρα» ανέφερε ο Λευκός Οίκος μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του και προσέθετε πως ο Ομπάμα «επανέλαβε ό,τι είπε (στον Μπένερ) όταν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα».

Από την πλευρά του Γερουσιαστή του Οχάιο, Τζον Μπένερ, επιβεβαιώθηκε η συνομιλία με μία ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «ο πρόεδρος κάλεσε και πάλι σήμερα τον εκπρόσωπο (της Γερουσίας) προκειμένου να του επαναλάβει ότι δεν θα διαπραγματευτεί πάνω στο νομοσχέδιο για την κρατική χρηματοδότηση ή για την αύξηση του ορίου του χρέους».

Πάντως, μισή ώρα πριν την έναρξη της τηλεοπτικής δήλωσης τους Αμερικανού προέδρου, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσαν στη δημοσιότητα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να κάνει προτάσεις για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θα ερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης