Κώστας Μπετινάκης

Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο. Το χωριό La Nahuaterique, που βρίσκεται ακριβώς στην μεθοριακή γραμμή ανάμεσα στην Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, είναι «ορφανό»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάρκος Αρκέτα, σκαρφαλώνει στο υψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής όπου βρίσκεται κρεμασμένο το χωριό. «Από αυτή την πλαγιά –λέει δείχνοντας το μακρινό ηφαίστειο είναι το Ελ Σαλβαδόρ και απ΄εδώ στις φυτείες καλαμποκιού, είναι η Ονδούρα». Για να συμπληρώσει: «Ως κάτοικοι του χωριού δεν ανήκουμε ούτε απ΄εδώ ούτε απ’ εκεί. Μας έχουν εγκαταλείψει και οι δύο αυτές χώρες».

Το 1969 οι δύο αυτές χώρες συγκρούστηκαν σε έναν πόλεμο που είχε διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Αιτία ήταν ότι πολλοί κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ είχε ανοικοδομήσει κατοικίες σε αμφισβητούμενα εδάφη, σε περιοχή που διεκδικούσε η Ονδούρα.

Στο χωριό La Nahuaterique, κατοικούν 6.500 Σαλβαδορισνοί. Οι οποίοι ζουν κάτω από την απόφαση του 1992 του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο είχε αποδώσει το χωριό τους στην Ονδούρα. Μετά από μία και πλέον εικοσαετία, μηδαμινό ως ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για το κράτος της Ονδούρα προς τους κατοίκους του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι και οι χωρικοί κάτοικοί του, ουδέν ενδιαφέρον δείχνουν στην πολιτική ζωή της Ονδούρα, ούτε και κάποιος πολιτικός εμφανίζεται εκεί, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο.

Το σχολείο είναι ιδιωτικό και ελάχιστοι είναι σε θέση να πληρώσουν τα δίδακτρα. Ο μοναδικός δάσκαλος του χωριού έρχεται καθημερινά, από την πόλη Μαρκάλα της Ονδούρα, 32 χιλιόμετρα μακριά. Απ’ εκεί κάνει την εμφάνισή του περιστασιακά κι ένας ιερέας. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ωστόσο, οι κάτοικοι του χωριού, πηγαίνουν σε μια άλλη πόλη, 12 χιλιόμετρα μακριά, που ανήκει στο Ελ Σαλβαδόρ.
Άλλωστε στα στρατιωτικά φυλάκια και από τις δύο πλευρές των συνόρων, που ελέγχουν τις οδούς επικοινωνίας, ενδιαφέρονται να ελέγξουν μόνο για το λαθρεμπόριο που προκύπτει από την παράνομη υλοτομία.

Γιατρός υπάρχει στην πόλη Περκίν, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Τι σημασία που ανήκει η πόλη αυτή, αφού τον χειμώνα οι δρόμοι γίνονται για μήνες απροσπέλαστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα από την Ονδούρα, και το υπόλοιπο από το Ελ Σαλβαδόρ. Το φυσικό αέριο προέρχεται από το Ελ Σαλβαδόρ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός που μπορούν να ακούσουν οι κάτοικοι του χωριού είναι του ελ Σαλβαδόρ όπως και όσοι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα έχουν σήμα από εταιρία του Σαλβαδόρ.

Ποιά εθνική ομάδα να υποστηρίξουν; Εδώ είναι και το πιο δύσκολο πρόβλημα. Επειδή ο πόλεμος του 1969 έχει μείνει γνωστός και ως «πόλεμος του ποδοσφαίρου», επειδή και οι δύο χώρες διεκδικούσαν μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Σήμερα οι μισοί κάτοικοι -από όσους ενδιαφέρονται υποστηρίζουν την εθνική ομάδα της μιας χώρας και οι άλλοι της γειτονικής.

Από το 1998, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία που αποδίδει στους κατοίκους του χωριού διπλή υπηκοότητα. Αλλά 15 χρόνια τώρα, περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι περιμένουν τα επίσημα έγγραφά τους από το Σαλβαδόρ. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι ούτε να πάρουν δάνειο, ή άδεια οδήγησης. Ούτε φυσικά να ψηφίσουν. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται να ψηφίσει. Το εκλογικό σύστημα της Ονδούρα δεν ενδιαφέρεται για μικρόκοσμο όπως του χωριού, και το μοναδικό εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην πόλη Σάντα Έλενα του Σαλβαδόρ πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Αλλά το χωριό La Nahuaterique, δεν είναι το μοναδικό στα σύνορα των δύο χωρών, που βρίσκεται εγκαταλειμμένο. Υπάρχουν ακόμα τα χωριά Tepangüisir, Dolores και Cayaguanca με ανάλογα προβλήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης