Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί περισσότερο αυτό το έτος απ΄ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμήσει καθώς η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζει να επιβαρύνει το ρωσικό ρούβλι.

Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3,3% αυτό το έτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Aleksei Ulyukayev σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Αυτό αποτελεί βαθύτερη συρρίκνωση από την αρχική εκτίμηση για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ulyukayev δήλωσε ότι η οικονομία φαίνεται να έχει βρει τα χαμηλά της, ωστόσο παραμένει εύθραυστη. “Πιστεύω ότι δεν θα πάμε παρακάτω, αλλά αν θα πετύχουμε σημαντική ανάπτυξη είναι δύσκολο να το πούμε”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η καθοδική αναθεώρηση φέρνει τις προβλέψεις του υπουργείου πιο κοντά στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και ακολουθεί την υποχώρηση του ρουβλίου σε νέα ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά 6,5 ετών.

Ο υπουργός Οικονομάς της Ρωσίας δήλωσε ότι περιμένει η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται έως και 2%. Πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ πως το ρωσικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις 0,2% το επόμενο έτος είναι πολύ συντηρητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης