Τα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος θα ξεπεράσει σύντομα το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Voyager 1, όπως ανακοίνωσε η NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε ένα «τσουνάμι» ηλιακής ακτινοβολίας που δέχτηκε το Voyager 1 για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σκάφος πράγματι εισήλθε πρόσφατα στο διαστρικό κενό, χωρίς όμως να έχει εξέλθει του ηλιακού μας συστήματος.

Κι αυτό διότι ναι μεν η μελέτη του νέου κύματος ακτινοβολίας επιβεβαιώνει ότι το Voyager πέρασε στο διαστρικό κενό, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από το Ηλιακό Σύστημα καθώς θα πρέπει πρώτα να διανύσει μία ζώνη από κομήτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανονικά ο διαστρικός χώρος μοιάζει με ήσυχη λίμνη», εξηγεί ο Εντ Στόουν, από το τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και επιστήμονας της αποστολής από το 1972. «Όταν όμως στον Ήλιο συμβαίνει κάποιο ξέσπασμα τότε το άστρο μας στέλνει ένα ωστικό κύμα που φθάνει στο Voyager περίπου ένα χρόνο αργότερα και το οποίο κάνει την ύλη που βρίσκεται γύρω από το σκάφος να χοροπηδά», πρόσθεσε.

Αυτού του είδους τα κύματα ήταν κι εκείνα που οδήγησαν τους ερευνητές το περασμένο φθινόπωρο στο συμπέρασμα πως το Voyager έχει ξεφύγει από την Ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο Ήλιος κι έχει εισέλθει στο διαστρικό χώρο, το χώρο δηλαδή ανάμεσα στα αστέρια ο οποίος είναι γεμάτος από μια «αραιά σούπα» από φορτισμένα σωματίδια που αποκαλείται και πλάσμα.

Το Μάρτιο του 2013, η Αμερικανική Αστροφυσική Ένωση είχε ανακοινώσει ότι το Βόγιατζερ βρέθηκε εκτός βαρυτικής επιρροής του Ήλιου, στο διαστρικό κενό. Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν την εκτίμηση εσφαλμένη και απέδωσαν το γεγονός στην ελλειπτική τροχιά των αντικειμένων μέσα στο ηλιακό σύστημα και στη διαγώνια πορεία του διαστημόπλοιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης