Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι άνδρες του σκότωσαν χθες πέντε αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Άγρι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σε μια μάχη που θέτει εν αμφιβόλω την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία.

«Πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε και συνελήφθη» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνοντας ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, τις σοβαρότερες των τελευταίων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιματηρή χθεσινή σύγκρουση απειλεί να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και το PKK με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε το 1984 και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις ανακοινώθηκαν οι τραυματισμοί των τεσσάρων στρατιωτών, κατηγόρησε το PKK ότι προσπαθεί να «δυναμιτίσει την ειρήνη στη χώρα και να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, στρατιώτες εστάλησαν στην περιοχή Ντιγιαντίν, διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να γίνει εκεί ένα «φεστιβάλ» για να προβληθούν οι σκοποί της «αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές Αρχές όταν αναφέρονται στο PKK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του επιτελείου.

Η εκδοχή αυτή όμως αμφισβητήθηκε από ιστοτόπους προσκείμενους στους Κούρδους, κατά τους οποίους ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μιας πρωτοβουλίας «δενδροφύτευσης» στην οποία είχαν καλέσει τοπικοί πολιτικοί.

«Είναι αναγκαίο να γίνει μια λεπτομερειακή έρευνα για να αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη» δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο διαδραματίζει ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στην κυβέρνηση και το PKK.

Διαβάστε επίσης: Συγκρούσεις στην ανατολική Τουρκία ανάμεσα στον στρατό και Κούρδους αντάρτες
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Απριλίου 2015, 18:19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης