Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIL) περισφίγγουν την πολιορκία της μεθοριακής πόλης Κομπανί, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών συμμάχων των Κούρδων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κύμα των προσφύγων προς την Τουρκία. Η κατάσταση αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά την Άγκυρα σε μια ένοπλη σύρραξη.

Συνολικά 298 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απόφασης, ενώ αντίθετη γνώμη εξέφρασαν 98 μέλη της τουρκικής ΕθνοσυνέλευσηςΗ τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη, την αμφιλεγόμενη απόφαση που δίνει το δικαίωμα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις των δυτικών συμμάχων σε Ιράκ και Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός Τουρκίας, αναμένονται έντονες διαβουλεύσεις Τούρκων με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να συντονιστεί η όλη επιχείρηση. Με την ίδια απόφαση της τουρκικής Βουλής, επιτρέπεται και η στάθμευση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων σε τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Άγκυρας στη διεθνή προσπάθεια εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε (ISIL).

H απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης βασίστηκε στο άρθρο 92 του Συντάγματος. Υπέρ ψήφισαν 298 βουλευτές, ενώ εναντίον 98. Ειδικότερα, το σχέδιο υποστήριξαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) καθώς και του «Εθνικιστικού Κινήματος» (MHP), ενώ οι βουλευτές του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος» (CHP) και του «Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος» (HDP) τάχθηκαν κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός τουρκικού εδάφους. Η απόφαση έχει διάρκεια ενός έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, İsmet Yılmaz, είπε πως η υιοθέτηση της απόφασης δεν σημαίνει πως θα αρχίσουν αμέσως επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για τη δημιουργία:

1. Ασφαλούς νεκρής ζώνης σε συριακό έδαφος για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.
2. Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (προφανώς της συριακής αεροπορίας).
3. Χώρων εκπαίδευσης και παροχής βοήθειας στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (των αντικαθεστωτικών) από την Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Άμυνας φανερώνουν και τον πραγματικό στόχο που υποκρύπτεται πίσω από την κοινοβουλευτική απόφαση και είναι η ενίσχυση των αντικαθεστωτικών ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ της Συρίας. «Κύρια πηγή για τον ISIL, αποτελεί το συριακό καθεστώς» είπε ο Γιλμάζ. Παραλείποντας να αναφέρει ότι η Τουρκία ενισχύοντας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ενίσχυε και το ISIL, πριν αυτό αποσπαστεί από την αλ-Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογκιούλ Κιουρκτσού του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης είπε πως η τουρκική κυβέρνηση «δεν ανησυχεί για τον ISIL στο Ιράκ και τη Συρία και η απόφαση της Βουλής αντικατοπτρίζει της φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή. Η άμεση συμμετοχή της χώρας ξεκίνησε μετά την απόφαση του Ομπάμα να τα βάλει με το ISIL». «Εσείς υποστηρίζατε το ISIL και εξακολουθείτε να του παρέχεται στήριξη» κατέληξε ο Κιουρκτσού.

Νταβούτογλου «Το ISIL δεν θα καταλάβει την κουρδική πόλη»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εμποδίσει η κουρδική πόλη Κομπανί (κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα)να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία, όσο η Τουρκία» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κιλισντάρογλου, δήλωσε πως η απόφαση της τουρκικής Βουλής, στρέφεται ευθέως εναντίον της Συρίας και όχι του Χαλιφάτου. «Η απόφαση αυτή δεν έχει στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά εντάσσεται στην επιθετικότητα εναντίον της Συρίας. Εμείς υποστηρίζουμε τον αγώνα εναντίον του ISIL και του PKK, δηλαδή εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» είπε ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου στην Άγκυρα, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους από το Διεθνές Ινστιτιούτο Τύπου (IPI) και της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Για να προσθέσει: «Εκείνο που αποφασίζει η Βουλή είναι ένας αγώνας εναντίον της Συρίας».

Διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους

Σε μια προφανή ένδειξη ότι πρόκειται για «επείγον ζήτημα», έχουν προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων αξιωματούχων Τουρκίας και ΗΠΑ για να υπάρξει συντονισμός των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του ISIL.

Οι επαφές αυτές θα γίνουν μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ερντογάν και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του αρχηγού του γενικού τουρκικού Επιτελείου στρατηγού Οζέλ για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ήδη αναμένεται στην Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για ζητήματα σχετικά με το Χαλιφάτο, πρώην στρατηγός Τζον Άλεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής Μακ Γκαργκ. Όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζεν Σάκι, αντικειμενικός σκοπός της περιοδείας των Αμερικανών αξιωματούχων είναι «να προσδιοριστούν οι ρόλοι» στον συμμαχικό συνασπισμό.

Διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής εμπλοκής

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, έξω από το Κοινοβούλιο διαδήλωναν μέλη των τουρκικών εργατικών ενώσεων, αντιπολιτευόμενες κομματικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε ξένες χώρες.

Επίσης, μέλη της γυναικείας οργάνωσης «Πρωτοβουλία εναντίον του Πολέμου», άνοιξαν πανό στη γέφυρα του Βοσπόρου εναντίον της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων να πολεμήσουν στη Συρία.

Πολλές από τις γυναίκες αυτές συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία. Ομάδα δικηγόρων συγκεντρώθηκαν, επίσης, μπροστά στα δικαστήρια της Σμύρνης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή. Στην Αττάλεια η αστυνομία συνέλαβε εννιά άτομα που είχαν αλυσοδεθεί σε σηματοδότες της τροχαίας κίνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης