Η έναρξη της νέας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έχει ενεργοποιήσει τόσο κυβερνήσεις όσο και εταιρείες, που θεωρούν ότι διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό, που θα επηρεάσει, όπως εκτιμούν και τις έρευνες για το φυσικό αέριο, όπως και την αξιοποίησή του.

Ήδη, δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίων έχουν παρασκηνιακά βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, οι οποίοι επισκέφθηκαν χωριστά την Λευκωσία, είχαν επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, θέτοντας τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα επιχείρησαν να καταγράψουν τις κυπριακές αντιδράσεις στο σενάριο που παρουσίασαν στους αξιωματούχους της Λευκωσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών – που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι- κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για μεταφορά με αγωγούς μέσω Κύπρου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το σενάριο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην αποκλείει παρόμοια διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογες βολιδοσκοπήσεις έγιναν κι από Ισραηλινό αξιωματούχο που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε όμως πως δεν μπορεί να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο εάν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό. Όταν ρωτήθηκε Κύπριος αξιωματούχος κατά πόσο εννοεί «τελική λύση», απάντησε καταφατικά.

Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ (Noble και Delek), έχουν αρχίσει επαφές με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία με αγωγούς.

Επισήμως, δεν έχει οτιδήποτε ανακοινωθεί, ωστόσο, είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Άγκυρας και εταιρειών προχωρούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Γιλντίζ: Συνδέει αέριο με Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, με δηλώσεις του έχει διασυνδέσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις διεργασίες στο φυσικό αέριο.

Ο Γιλντίζ χαρακτήρισε σημαντικές για τον τομέα της ενέργειας τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Έσπευσε δε να επαναλάβει τη θέση του ότι ο πιο εφικτός τρόπος μεταφοράς του αερίου, είναι με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αυτή δεν πρόκειται για απόφαση που θα τη λάβει μόνος του ο τομέας της ενέργειας, προσθέτοντας ότι όσο υπάρχει πολιτική δυνατότητα τότε και η οικονομική δυνατότητα αποκτά αξία.

«Αφού ολοκληρώσουμε τις τεχνικές μας εργασίες, θα τις υποβάλουμε στον Πρωθυπουργό μας ο οποίος θα τις ανακοινώσει στην κοινή γνώμη ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις», είπε ο Τανέρ Γιλντίζ.

Περί συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ μετά την επίλυση του Κυπριακού
Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία. Αυτά διαρρέουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Σαμπάχ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο.

Η «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας υποστηρίζουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία.

“Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια”, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή. “Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ. Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή”, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα στοιχίσει πέντε φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικούς υπολογισμούς, ο τερματικός σταθμός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δισ. δολάρια ενώ ένας αγωγός μέσω Τουρκίας μόλις 2-3 δισ. δολάρια.

Πηγή: SABAH, philenews,ΚΥΠΕ
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης