Σκηνές απίστευτης φρίκης εκτυλίχθηκαν μέσα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χορτάρι βάφτηκε… κόκκινο στην Κινσάσα, καθώς μαινόμενο πλήθος συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις μετά τη λήξη του αγώνα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο, έχοντας ποδοπατηθεί μέσα σε πανδαιμόνιο. Εικόνες από τα τοπικά ΜΜΕ δείχνουν ασθενοφόρα να σπεύδουν στην είσοδο του γηπέδου, ενώ τραυματιοφορείς μεταφέρουν αναίσθητους φιλάθλους με μάσκες οξυγόνου στο πρόσωπο.

Αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν την αστυνομία ότι δεν μπόρεσε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ της επιρρίπτουν σαφείς ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή. Όπως καταγγέλουν, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα σε μια ατμόσφαιρα η οποία ήταν ήδη τεταμένη λόγω της ήττας της γηπεδούχου.

Αξιωματούχος της αστυνομίας εξήγησε από τη μεριά του σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters πως η στάση μερίδας οπαδών ήταν προκλητική προς τις δυνάμεις Ασφαλείας. Παράλληλα πρόσθεσε πως έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλυθεί το μαινόμενο πλήθος, το οποίο κινήθηκε λίγο νωρίτερα με άγριες διαθέσεις πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεχτήκαμε επίθεση»

«Τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς. Όταν έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκλήθηκε πανικός και άτακτη φυγή των θεατών με αποτέλεσμα να προκληθούν οι θάνατοι» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Οι θεατές, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις έπειτα από τη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα κάποιοι να πέσουν και να βρουν τραγικό θάνατο. Πρώτες πληροφορίες από τα κατά τόπους νοσοκομεία αναφέρουν πως οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από ασφυξία.

Από το αιματηρό περιστατικό τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι, οπαδοί και των δύο ομάδων, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Συγκλονισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είδαν τουλάχιστον 14 ανθρώπους να κείτονται νεκροί σε πάγκους έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ, πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν με παρόμοιο τρόπο, έπειτα από διακοπή ρεύματος η οποία προκάλεσε πανικό στους συγκεντρωθέντες.

Με πληροφορίες από Skynews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης