Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 70 τραυματίστηκαν την Παρασκευή, όταν φορτηγάκι που μετέφερε πυροτεχνήματα τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ισχυρή έκρηξη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο Χεσούς Τεπακτεπέκ, ένα μικρό χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 112 χλμ. από την Πόλη του Μεξικού. Ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της πολιτείας Τλασκάλα, όπου ανήκει διοικητικά η συγκεκριμένη κοινότητα, ανέφερε πως στο σημείο έσπευσαν άμεσα 14 ασθενοφόρα, δύο κινητές ιατρικές μοναδες καθώς και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν εννέα νεκροί και σχεδόν 70 τραυματίες. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Jose Mateo Morales.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα παιδί. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η φωτιά εκδηλώθηκε στη διάρκεια τοπικής θρησκευτικής γιορτής, όταν ένα από τα πυροτεχνήματα ακολούθησε διαφορετική πορεία, καταλήγοντας πάνω στον σωρό με τα υπόλοιπα που βρίσκονταν στο φορτηγάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, αρκετοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πολιτείας Πουέμπλα, ενώ ο κυβερνήτης της Τλασκάλα έδωσε εντολή σε όλο το ιατρικό προσωπικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως επικράτησε πανικός, με ανθρώπους να τρέχουν να καλυφθούν, την ίδια στιγμή που άλλοι καλούσαν σε βοήθεια. Στο σημείο έκαναν την εμφάνισή τους ύστερα από λίγο και δυνάμεις του στρατού, ενώ ελικόπτερα μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία.

Η χρήση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών αποτελεί μια συνήθη πρακτική στο Μεξικό. Ωστόσο, η μη τήρηση των διεθνών προδιαγραφών κατασκευής, αποθήκευσης και μεταφοράς τους προκαλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σοβαρά δυστυχήματα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης