Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από δάνεια εξασφαλισμένα με κατοικίες και εμπορικά ακίνητα (το «Δανειακό Χαρτοφυλάκιο»), στη Mars Capital Finance Limited. Η συγκεκριμένη επιχείρηση εξειδικεύεται στην παροχή και διαχείριση στεγαστικών δανείων και υπόκειται στην εποπτεία του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Camael Mortgages Limited, (οι «Αγοραστές») που επελέγησαν μέσω διαδικασίας προσφορών.

Η ονομαστική αξία του «Δανειακού Χαρτοφυλακίου» κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής ανερχόταν στα £289 εκατ (€361 εκατ.). Η πώληση και η μεταβίβασή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Συγκροτήματος, ωστόσο θα έχει μικρή θετική επίδραση στο Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 λόγω της μείωσης στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, η πώληση του Δανειακού Χαρτοφυλακίου είναι σύμφωνη με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος και εμπίπτει στη στρατηγική απομόχλευση μέσω της πώλησης μη κύριων δραστηριοτήτων και επικέντρωσής του συγκροτήματος σε κύριες αγορές με παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειάς του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης