Τρία Ελληνόπουλα που φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, όπου έγινε το μακελειό, είναι ανάμεσα στα παιδιά που στάθηκαν τυχερά και γλίτωσαν από τη μανία του δολοφόνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Σταύρος Παπαγερμανός, στο εν λόγω σχολείο εργάζονται και δυο ομογενείς δασκάλες, οι οποίες κατάφεραν να διασωθούν, καθώς και μια βιβλιοθηκάριος. Και τα έξι συγκεκριμένα άτομα ελληνικής καταγωγής ανήκουν στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που απέχει 17 χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαθητή ή εκπαιδευτικό ελληνικής καταγωγής που να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 θυμάτων (20 από αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 10 ετών) ή των πολλών τραυματιών, εντούτοις ομογενείς της περιοχής δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά, επειδή τα ονόματα των νεκρών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Επίσης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια οικογένεια -ιδίως αν έχει προκύψει από μεικτό γάμο- να μην είναι μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επικοινώνησε αμέσως μετά το άκουσμα της φρικτής είδησης με τον ιερατικό προϊστάμενο του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, τον Πέτρο Καρλούτσο. Όπως σημειώνεται, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «έγκλημα απίστευτου χαρακτήρα και μεγέθους, μια ειδεχθή πράξη, το είδος της οποίας η κοινωνία μας πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να εμποδίσει και να απαλείψει». Επιπλέον, κάλεσε του πιστούς «να προσευχηθούν με θέρμη και πίστη για την από Θεού στήριξη και παρηγοριά προς όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που υποφέρουν, και για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων της φοβερής αυτής τραγωδίας».

Τέλος, αναφέρεται ότι ο αρχιεπίσκοπος θα επισκεφτεί αύριο τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προκειμένου «να προσφέρει ποιμαντική μέριμνα και παραμυθία στους ανθρώπους της περιοχής» και «να προσευχηθεί μαζί τους κατά τη Θεία Λειτουργία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοκαρισμένοι και αγανακτισμένοι

Η αμερικανική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την καινούργια και πρωτοφανή τραγωδία. «Το ποτήρι ξεχείλισε» είναι το μήνυμα που στέλνουν προσωπικότητες, απλοί πολίτες και μαζικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών, απαιτώντας να υπάρξει επιτέλους αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση, την κατοχή και τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Όπως τονίζεται, κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός διεξάγονται έντονες συζητήσεις και δίνονται υποσχέσεις για να ληφθούν μέτρα, αλλά όσο περνάει ο καιρός το ζήτημα ξεχνιέται και τίθεται ξανά στο περιθώριο, μέχρι να εκδηλωθεί η επόμενη παρόμοια βίαιη πράξη και να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό.

Τώρα, όμως, σύμφωνα με τα όσα λέγονται σε ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις και παρουσιάζονται στη σχετική αρθρογραφία, οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι και στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν πλέον την απραξία του πολιτικού συστήματος σχετικά με τη σχεδόν ελεύθερη πώληση και διακίνηση πυροβόλων όπλων κάθε τύπου.

Ακόμη και δημοσιογράφοι εμφανίζονται -για πρώτη φορά- δακρυσμένοι και συνάμα αγανακτισμένοι με την απάθεια της Ουάσινγκτον και την αποτυχία της να ασκήσει έλεγχο στον συγκεκριμένο τομέα. Ενδεικτική ήταν η στάση του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου Πιρς Μόργκαν κατά τη βραδινή εκπομπή του στο CNN, όπου εξοργισμένος είπε σε έναν από τους φιλοξενουμένους του, υποστηρικτή της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), «Φτάνει πια!».

Διαβάστε επίσης: Φανατική συλλέκτρια όπλων η μητέρα του δράστη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, 10:17

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης