Οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας Νιουτάουν του Κονέκτικατ προσπαθούν να συνέλθουν μετά το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να βρει τι ώθησε τον 20χρονο Άνταμ Λάντσα να επιστρέψει στο σχολείο όπου φοίτησε κάποτε, να πυροβολήσει 28 ανθρώπους -ανάμεσά τους 20 παιδιά- και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

Η ζωή του 20χρονου θα αναλυθεί πολλές φορές τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ερευνητές αναζητούν στοιχεία από το παρελθόν του που θα φωτίσουν την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμως, πάντως, η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Λάντσα είναι ο δράστης της επίθεσης στο συγκεκριμένο σχολείο, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών.

Η αστυνομία ανέφερε ότι βρέθηκε επίσης νεκρή μια γυναίκα σε κοντινό σπίτι, αλλά δεν επιβεβαίωσε εάν πρόκειται για τη μητέρα του Λάντσα.

Ο Λάντσα ήταν ένας ντροπαλός και ασυνήθιστα έξυπνος μαθητής, σύμφωνα με δυο συμμαθητές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Γυμνάσιο του Νιουτάουν ντυνόταν πιο επίσημα από τα άλλα παιδιά, συχνά με χακί παντελόνια και πουκάμισα, δήλωσε ο Τιμ Άρνον, με τον οποίον πήγαιναν στην ίδια τάξη.

Ο Άρνον είπε ακόμα ότι ο Λάντσα δεχόταν πιέσεις από τους γονείς του να σπουδάσει, ιδιαίτερα από τη μητέρα του: «Τον πίεζε πολύ να δουλεύει όλο και πιο σκληρά στο σχολείο».

Η Νάνσυ και ο Πίτερ Λάντσα χώρισαν το 2008. Ο Νταν Χολμς, ιδιοκτήτης εταιρείας στην περιοχή, δήλωσε ότι η Νάνσυ Λάντσα ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και κάποτε του έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει. «Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της» είπε ο Χολμς και πρόσθεσε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε τη διακόσμηση της αυλής της με λαμπάκια και γιρλάντες για τα Χριστούγεννα – «ήταν πολύ χαρούμενη και πάντα εκτιμούσε τη δουλειά μας».

 Ένας άλλος συμμαθητής του Λάντσα τον περιέγραψε ως έξυπνο μεν, αλλά χωρίς φίλους. «Ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί. Ήμουν ο μοναδικός φίλος του στο Δημοτικό. Ήταν πάντα ένα πραγματικά καλό και ευγενικό παιδί» συμπλήρωσε.

Το σχολείο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν πως τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες των ΗΠΑ σε μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine το 1999 -όταν δύο σπουδαστές σκότωσαν δώδεκα άλλους και έναν καθηγητή- είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

«Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό εφόσον δεν γνώριζε προηγουμένως ότι ο δράστης ερχόταν εδώ» δήλωσε ο Μπιλ Μποντ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σχολείων και πρώην εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με τον Μποντ, στο σχολείο του Νιούταουν συνέβη ακριβώς ό,τι και στην Αουρόρα του Κολοράντο, όπου τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια μεταμεσονύκτιας προβολής της τελευταίας ταινίας του «Μπάτμαν» ένοπλος σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 58.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει το σχολείο στο Νιουτάουν. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πάντως, η πρόσβαση ήταν περιορισμένη για τους επισκέπτες και οι πύλες ήταν κλειστές μετά τις 09.30 (τοπική ώρα).

Ο Μποντ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν 100% μαθητές και εκπαιδευτικοί όταν κάποιος ανοίγει πυρ. Όπως είπε, ούτε ένας φρουρός ούτε οι κλειστές πύλες θα μπορούσαν να σταματήσουν τον δράστη.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο σοκ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης