Μέλη της οργάνωσης «Απόστρατοι Τσέχοι Στρατιωτικοί για την Ειρήνη» πρόσφατα επισκέφθηκαν το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» (Τσεχίας), ο απόστρατος συνταγματάρχης Ivan Kratochvíl περιέγραψε τις εντυπώσεις του: «Φτάσαμε στο Ροστόφ πάνω στο Ντον, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στο Ντονμπάς. Οι Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί είναι πολύ αυστηροί, αλλά αν διαπιστώσουν ότι οι προθέσεις σου είναι αγαθές, τότε σε αφήνουν να περάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη πως «η ζωή στο Ντόνετσκ ήταν κανονική – σε γενικές γραμμές. Τα τοπικά καταστήματα είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα τρόφιμα, σε τιμές που όλοι μπορούν να αντέξουν. Δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, αλλά υπάρχουν επαρκή δημόσια μεταφορικά μέσα που λειτουργούν με ακρίβεια. Το εισιτήριο είναι τρία ρούβλια».

«Οι άνδρες το πρωί παίρνουν τα λεωφορεία ή τα τραμ και πηγαίνουν στις θέσεις τους στη γραμμή αντιπαράθεσης, όπου τα γύρω σπίτια είναι σχεδόν κατεστραμμένα από τα πυρά» πρόσθεσε, για να καταλήξει με έμφαση: «Οι άνθρωποι στο Ντόνετσκ μάχονται για επιβίωση και το μέλλον των παιδιών τους».

Οι μάχες στο Ντόνετσκ ξέσπασαν τον Φεβρουάριο του 2014, σε απάντηση του ντόπιου ρωσόφωνου πληθυσμού (Ρώσοι κάτοικοι από παλιά), όταν ξέσπασε η «εξέγερση» της πλατείας Μαϊντάν και το ξενοκίνητο πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Γιανουκόβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι των επαρχιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ διοργάνωσαν δημοψηφίσματα και αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Κιέβου να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τους.

Τον Φεβρουάριο του 2015, οι δυνάμεις του Κιέβου και οι αποσχιστές του Ντονμπάς υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ωστόσο, παρόλο που αποδέχτηκαν την κατάπαυση του πυρός, αυτή συνεχώς παραβιάζεται.

Η Μόσχα διεξάγει έρευνα για τις παραβιάσεις του ουκρανικού στρατού

Ειδική ερευνητική επιτροπή ξεκίνησε έρευνα εναντίον του προσωπικού του ουκρανικού στρατού και της ουκρανικής εθνοφρουράς για τον βομβαρδισμό της περιοχής του Ντόνετσκ στις 4-6 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής Svetlana Petrenko την Τρίτη (7-02-2017).

*Πληροφορίες από Sputnik

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης