Την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων πίσω στην Εκκλησία, τα οποία είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου (1948-1989) αποφάσισε, την Παρασκευή, η Κάτω Βουλή στην Τσεχία.

Ο εν λόγω νόμος αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της χρόνιας διένεξης για την τύχη των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα στους κληρικούς και το κράτος. Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και 17 θρησκευτικών ομάδων υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, η κυβέρνηση προτίθεται επιστρέψει τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως οικόπεδα και κτήρια, με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, προβλέπεται και η καταβολή σε μετρητά 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε προγραμματιστεί από την εποχή της αναίμακτης «Βελούδινης Επανάστασης» το 1989. Η αποζημίωση θα δοθεί σε 30 ετήσιες δόσεις.

Ανησυχία για διεύρυνση του ελλείμματος

Ωστόσο, δε λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για «εγκληματική» ενέργεια καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να έχει σοβαρό οικονομικό αντίτιμο. Ειδικότερα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει «άλμα» του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Όλα αυτά την στιγμή που η Κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει εντυπωσίασει τους διεθνείς επενδυτές με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει για τον περιορισμό του ελλείμματος καθώς και με τις προσπάθειες που κάνει για αναθεώρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης, υγείας και πρόνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης