O Ούγκο Τσάβες απεβίωσε και πολλά είναι τα ερωτήματα για το τι προβλέπει το Σύνταγμα αναφορικά με τη διαδοχή του.

Μπορεί να όρισε διάδοχό του τον Νικόλα Μαντούρο ωστόσο οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημερών. Ο διάδοχος του Τσάβες αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος και ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου, Ντιοντάντο Καμπέγιο, αναλαμβάνει χρέη υπουργού Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο Καμπέγιο κάλεσε τον λαό να μην «απογοητεύσει τον Ούγκο Τσάβες».

«Στηρίζετε πλέον σ’ εμάς για να συνεχίσουμε. Εφόσον είμαστε όλοι ο Τσάβες, ας συμπεριφερθούμε όπως ο αρχηγός. Ο πρόεδρος ήταν μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη και φωτεινό παράδειγμα για όλους μας», σημείωσε.

«Όταν υπάρχει ολική απουσία του εκλεγμένου προέδρου πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες γενικές εκλογές με άμεση και μυστική ψήφο μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Εν αναμονή των εκλογών και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης αναλαμβάνει την ευθύνη για την προεδρία της Δημοκρατίας», αναφέρει η α’ παράγραφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον η απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας συμβεί στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων χρόνων της συνταγματικής περιόδου, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες γενικές εκλογές με άμεση και μυστική ψήφο μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Εν αναμονή των εκλογών και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης αναλαμβάνει την ευθύνη για την προεδρία της Δημοκρατίας», αναφέρει η β’ παράγραφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης