Τον γύρο του κόσμου συνεχίζουν να κάνουν οι εικόνες από τις βίαιες συγκρούσεις της Δευτέρας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η πορεία διαμαρτυρίας είχε στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της προέδρου, Dilma Rousseff, προκειμένου να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απεργούν για 55η διαδοχική ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «οργασμός» στον χώρο των κατασκευών, ελέω Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (2014) και Ολυμπιακών Αγώνων (2016) δεν φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, προκαλώντας την έντονη δυσφορία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, το κόστος των μετακινήσεων με τα Μ.Μ.Μ., τα προβλήματα στην Παιδεία και την Υγεία, η διαφθορά στην πολιτική σκηνή και τη Δημόσια Διοίκηση και οι υπέρογκες δαπάνες για την ολοκλήρωση των αθλητικών και όχι μόνο εγκαταστάσεων έβγαλαν στους δρόμους στα τέλη Ιουνίου χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και ως απάντηση έλαβαν δακρυγόνα και ξύλο από τις δυνάμεις Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το euronews, το βράδυ της Δευτέρας περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, υπενθυμίζοντας πως τα προαναφερθέντα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η κατάσταση ωστόσο δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Λεωφορεία και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, καταστήματα λεηλατήθηκαν και βιτρίνες τραπεζών έγιναν θρύψαλα. Βίαια επεισόδια είχαν ξεσπάσει και πριν από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πορείας που κατέληξε έξω από το δημαρχείο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως από την απεργία των εκπαιδευτικών επηρεάζονται τουλάχιστον 600.000 μαθητές δημόσιων σχολείων.

Διαβάστε επίσης:
Άλλη μία νύχτα ταραχών στην Βραζιλία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013, 10:07
Βραζιλία: Συγκρούσεις στην απεργία των δασκάλων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013, 10:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης