«Ιστορική» μέρα για τα McDonald’s στη Βρετανία… Για πρώτη φορά πραγματοποιείται σήμερα απεργία στη γνωστή αλυσίδα fast food, καθώς οι εργαζόμενοι δύο εστιατορίων της εταιρείας διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και για τους μισθούς τους.

Η απεργία αφορά σε δύο εστιατόρια στο Κέμπριτζ και στο Κρέιφορντ και έχει τη στήριξη του συνδικάτου του τομέα της εστίασης της Βρετανίας, του Bakers, Food and Allied Workers Union (BFAWU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν περίπου 40 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο Ουέστμινστερ, μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ως αιτία της σημερινής απεργίας παρουσιάζονται οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές συνθήκες εργασίας, με αποκορύφωμα τις προσλήψεις με συμβόλαια μηδενικών ωρών, που έχουν ως επακόλουθο την ανυπαρξία εξασφαλισμένου ωραρίου και συγκεκριμένου μισθού.

Στο πλευρό των εργαζομένων και ο πρόεδρος του BFAWU Ίαν Χόντσον, ο οποίος καταγγέλλει:
«Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food, όπως η McDonald’s, αναγκάζονται να υποστούν κακές συνθήκες εργασίας, δραστικές μειώσεις στον αριθμό ωρών εργασίας καθώς και παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η McDonald’s ισχυρίζεται ότι η απεργία δεν έχει συνολικό χαρακτήρα, ότι αφορά μόλις 14 άτομα και ότι σχετίζεται με τις πρόσφατες προτάσεις της για νέα συμβόλαια. Επιπροσθέτως ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι εργαζόμενοί της πλέον είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ ενός ευέλικτου συμβολαίου, κάτι που δείχνει να προτιμά η πλειονότητα των εργαζομένων, ή ενός σταθερού συμβολαίου που ορίζει κατώτατο όριο εγγυημένων ωρών εργασίας.

Σημειωτέον η αλυσίδα McDonald’s έχει παρουσία στη Βρετανία από το 1974 και διαθέτει 1.200 εστιατόρια στη χώρα, με περίπου 85.000 εργαζόμενους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης